lifestyle
0

Hamburger bolji od kobasica i čipsa

NINA
Mada je hamburger posljednjih godina stekao reputaciju "kalorične bombe", neki njemački nutricionisti tvrde da on nije tako loš u usporedbi s drugom brzom hranom, javila je danas agencija DPA.

"Hamburger ne sadrži toliko masti i kalorija kao druga brza hrana, poput kobasice i čipsa", kazala je jedna njemačka nutricionistica iz njemačkog zavoda za zdravstveno osiguranje AOK, i preporučila da se hamburger jede sa salatom i uz čašu mineralne vode, umjesto coca-cole.

"Image" mljevenog mesa kao jeftinog masovnog proizvoda nije sasvim opravdan, smatra profesor Ulrich Oltersdorf iz Njemačkog nutricionističkog istraživačkog instituta u Karlsruheua.

"Mljeveno meso je vijekovima bilo sastavni dio kuhinja mnogih zemalja. Sjetite se ćevapa i Bolonjeze sosa", rekao je Oltersdorf.

Hamburgeri su stekli veliku popularnost širom svijeta, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine se pojede nekoliko stotina miliona hamburgera.

Profesor Hans Konrad Biesalski, specijalista nutricionizma sa sveučilišta Hohenheima iz Stuttgart kaže da je hamburger doživio toliki uspjeh u svjetu zahvaljuući tome što je "praktičan i jednostavan za jelo".

"Da se hamburger mora ljuštiti kao jaje vjerojatno ne bi bio toliko popularan. Ovako ga možete jesti i istovremeno raditi druge stvari", rekao je Biesalski, dodajući da se hamburger, osim toga, i lako priprema. "Kada kupite hamburger znate šta jedete, bez obzira jeste li ga kupili u Americi, Aziji ili na Marsu. To ljudima daje osećaj sigurnosti", objasnio je Biesalski.