lifestyle
0

Gradovi u kojima se s gužvom pati najviše putnika

Sarajevo-x.com
Ako ste mislili da je samo vama teško stići na posao kroz gužvu i nered u saobraćaju, poslušajte kako je putnicima u Pekingu, Mexico Cityju i Johannesburgu, gradovima koji su izglasani kao najgori na svijetu kad je u pitanju putovanje do posla.

Globalna anketa koju je provela kompanija "IBM Commuter" obuhvatila je 8.192 vozača motornih vozila u 20 gradova. Pokazalo se da je za 67 posto njih dolazak na posao u posljednje tri godine postao prava noćna mora. To, kako kažu, negativno utječe i na njihov učinak na poslu.

Osobe koje svakodnevno autom ili autobusom putuju na posao tvrde da ih to čini nervoznim, nenaspavanim i pod stresom, a utječe i na vrijeme koje provode sa porodicom. Njih 29 posto tvrdi da upravo zbog toga imaju loše rezultate na poslu ili u školi.

U nekim gradovima je puno gore nego kod ostalih. Takav je, naprimjer, Mexico City, gdje 22 posto putnika u prosjeku utroši više od sat vremena dnevno da stignu ili se vrate s posla.

U New Yorku ili Madridu samo dva posto ispitanika ima sličan problem, piše "Reuters".

U gradovima poput Pekinga ili Johannesburga gužve su nepredvidive, pa vam tako jednog dana do posla treba 45 minuta, a već dan poslije isti put prelazite čak dva sata, stoji u komentaru rezultata ankete.

Najgori gradovi za osobe koje putuju do posla su: Peking, Mexico City, Johannesburg, Moskva, New Delhi, Sao Paulo, Milano, Buenos Aires, Madrid i London.

Pri analizi su utvrđivani faktori poput vremena utrošenog na prevoz, vremena koliko ostanete "zaglavljeni" u saobraćaju i nivoa stresa.

Gradovi u razvoju prebrzo rastu, a najbolji primjer je Peking, gdje je u prva četiri mjeseca 2010. godine broj automobila porastao za 23,8 posto.

U anketi "IBM Commutera" su učestvovali i građani Pariza, Toronta, Amsterdama, Los Angelesa, Berlina, Montreala, New Yorka, Houstona, Melbournea i Stokholma.