Istraživanje u BiH
0

Gotovo pola zaposlenika pije uoči radnog dana

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanje čiji je cilj bilo istražiti navike zaposlenih u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju konzumacija alkohola pokazalo je da postoji ustaljena praksa pijenja uoči i za vrijeme radnog vremena.

Portal Posao.ba proveo je istraživanje pod nazivom "Alkohol uoči i za vrijeme radnog dana“ na uzorku od više od 1100 ispitanika iz svih dijelova BiH. U istraživanju je učestvovalo 54,8% žena, a najviše ispitanika, njih 49,4%, pripada starosnoj skupini od 26 do 35 godina. Pedeset i četiri ispitanika imaju završenu visoku stručnu spremu.

Alkohol veče uoči radnog dana najviše konzumiraju ispitanici koji rade u zdravstvu Alkoholna pića veče prije radnog dana najviše konzumiraju ispitanici do 35 godina Kada posmatramo ispitanike prema struci, istraživanje je pokazalo da najviše ispitanika turističke i ugostiteljske struke konzumiraju alkohol veče uoči radnog dana, njih 69,2%. Zatim slijede prirodne nauke sa 43,3%, društvene nauke – 34%, te administartivni radnici – 30,6%. Dvadeset i devet posto ekonomista i 28% inžinjera izjavilo je da konzumira alkohol uoči radnog vremena. Onih koji konzumiraju alkoholna pića uoči radnog vremena najmanje ima unutar obrazovne i odgojne struke (18,3%).

U istraživanju se pokušalo saznati koja je to djelatnost u kojoj radnici najviše piju alkohol veče prije radnog dana. Zabrinjavajući podatak do kojeg se došlo jeste da alkohol veče prije radnog dana najviše konzumiraju radnici u zdravstvu – njih čak 42,6%. Zatim slijede zanatski radnici (40%), radnici u turizmu i ugostiteljstvu (39,6%) i zaposleni u oblasti medija i kulture (36,1%).

Čak 63,8% ispitanih koji konzumiraju alkohol veče uoči radnog dana reklo je da to utiče na njihovu radnu sposobnost sljedeći dan. Tako je njih 44,6% odgovorilo da konzumacija alkohola malo smanjuje njihovu sposobnost za rad, a 19,2% učesnika u istarživanju priznalo je da gotovo u potpunosti smanjuje njihovu radnu efikasnost.

Alkohol tokom radnog vremena pije 15% ispitanika

Čak 15% ispitanih izjavilo je da konzumira alkohol tokom radnog vremena. Što se tiče dobne strukture, istraživanje je pokazalo da tokom radnog vremena alkohol najviše konzumiraju ispitanici do 35 godina.

Alkohol tokom radnog vremena najviše konzumiraju ispitanici turističe i ugostiteljske struke (36,5%). Nakon toga slijede prirodne nauke (13,4%) i društvene nauke (12,7%). Više od jedanaest posto inžinjera izjavilo je da pije alkoholna pića tokom radnog vremena, dok to radi nešto manje tehničara – njih 11%. Alkohol na poslu najmanje konzumiraju administartivni radnici (6,1%), ekonomisti (4,7%), te ispitanici unutar obrazovne i odgojne struke (3,7%).

Rezultati su pokazali da za vrijeme radnog vremena najviše piju ispitanici sa pozicijom u menadžmentu - 42,6%.

Istraživanje očekivano pokazuje da ispitanici koji rade u turizmu i ugostiteljstvu najviše piju za vrijeme radnog vremena (24,5%), a poslije njih slijede ispitani zaposleni u kompanijama koje posluju u oblasti umjetnosti i dizajna (21,1%). Dvadeset posto onih koji obavljaju posao u zanatskim djelatnostima konzumiraju alkohol tokom radnog vremena, te 18,1% njih koji rade u komunikacijama, medijima i kulturi. Alkohol na poslu najmanje konzumiraju ispitanici koji rade u firmama u oblasti arhitekture i građevinarstva (4,3%), te nauke, obrazovanja i odgoja (3,6%).

U zadnjih godinu dana čak 12% ispitanih je došlo na posao pod uticajem alkohola, od čega je 16,5% muškaraca i 8,6% žena.