lifestyle
21

Golubar iz Travnika liječi povrijeđenog jastreba

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poznati golubar Zdenko Čurčić iz mjesta Slimena kod Travnika prije nekoliko dana je spasio jastreba koji je zadobio teže povrede u borbi sa suparnikom. Dva jastreba su u letu napala Zdenkovog goluba pismonošu i u žaru borbe jedan od njih je pao na tlo, a drugi je odnio najboljeg pismonošu iz Zdenkovog legla.

"To je bilo kao u filmovima. Gledao sam kako se nadmeću za plijen i međusobno bore. Sve sam to promatrao iz svoga dvorišta. Jači jastreb je odnio mog najboljeg goluba u svojim kandžama, a svom rivalu nanio povrede po glavi i tijelu. Sreća je samo što je ovaj jastreb koji je kod mene pao u blizini moga dvorišta. Uzeo sam ga i unio u kuću, ušio mu rane na glavi i tijelu te dao lijekove koje dajem i svojim golubovima kada ih ozlijede grabljivci poput jastreba ili sokola", govori Zdenko dok drži prelijepog jastreba u svojim rukama.

Travnički golubar vjeruje kako će se ptica brzo oporaviti.

"Prilično brzo se oporavlja. Vidite da od borbe još ima tragova krvi na glavi i po tijelu. Mislim da će se do proljeća potpuno oporaviti, a onda ću ga pustiti u prirodu neka se pari", dodaje Zdenko.

Njemu nije prvi put da spašava ranjene ptice grabljivice.

"Naravno, bilo je tu i orlova, sokolova, ali glavni je problem što ih nitko ne želi. Nudio sam zoološkim vrtovima u Sarajevu i Doboju da ih prihvate, odnosno udome, ali oni te ptice ne žele. U BiH nemamo neku krovnu organizaciju koja bi brinula o ovim zaštićenim vrstama grabljivica, pogotovo kada stradaju. U susjednoj Hrvatskoj imate čak i kliniku za orlove, sokolove i druge grabljivice. Ja ne mogu ništa s njim učiniti. Ne mogu ga registrirati, prstenovati, trenirati pa otići negdje na natjecanje. Kod nas je to jednostavno prepušteno na 'milost i nemilost' pojedincima", tvrdi Zdenko.