lifestyle
52

Godišnje pojedemo 11 kg čokolade, ali ona nas ne oslobađa stresa

Klix.ba
Imate jedan od "onih" dana? Pojedete keks. U ljubavi je krenulo nizbrdo? Čokolada bi trebala pomoći. Sami ste ili vam je dosadno kod kuće? Popijete čašu vina i pojedete veliki sladoled... Zvuči vam poznato?

Ako imate ovakve navike, onda definitivno niste sami. Ništa nas ne tjera tako da jedemo slatkiše kao stresne situacije. Stručnjaci su došli do podatka da se u proteklih 50 godina potrošnja obrađenog šećera udvostručila. Svako od nas, podaci su istraživača, sada pojede godišnje gotovo 11 kilograma čokolade.

Međutim, daleko od toga da nam čokolada, odnosno slatkiši općenito, mogu pomoći da se oslobodimo stresa. Zapravo šećer može pomoći da se još više uspaničimo i postanemo nervozniji.

I to nije sve. Prema izvještajima humanitarne organizacije "Hrana za mozak", koju čini grupa ljekara, naučnika, nutricionista, psihijatara i psihologa, koji zagovaraju postojanje veze između hrane i mentalnog zdravlja, postoji korelacija između promjena u ponašanju svakoga od nas u zavisnosti od razine šećera u našoj krvi.

"Loše stanje sa šećerom u krvi često je najveći pojedinačni faktor u uzrokovanju promjena raspoloženja, depresije, tjeskobe i razdražljivosti kod ljudi. Nakon što unesemo ogromne količine šećera u svoj organizam to smanjuje našu sposobnost da se nosimo sa stresom", tvrdi Deborah Colson iz ove organizacije, prenosi Daily Mail.