lifestyle
0

'Glasovi u glavi' nisu više znak ludila

NINA
Uskoro više neće biti čudno kada neko kaže da čuje "glasove u glavi", jer će to zahvaljujući novoj tehnologiji usavršenoj u okviru američke agencije za svemirska istraživanja NASA-e postati stvarnost, a ne znak ludila.

Program se zasniva na analizi živčanih signala koje mozak šalje mišićima jezika i glasnim žicama kada neko govori, što osobi koja ga koristi omogućava da "čuje" u svom mozgu riječi koje praktično nisu izgovorene, prenijela je agencija AFP.

Nova tehnologija koristi posebne senzore postavljene ispod brade s obje strane Adamove jabučice. Oni hvataju živčane signale mozga koje posebni kompjuterski program analizira i pretvara u riječi.

Zahvaljujući tom postupku, više neće biti neophodno da nešto izgovorite glasno da biste se nekom obratili. Biće dovoljno da to što želite izgovorite "sebi u bradu" i to će osoba kojoj se obraćate čuti u svojoj glavi, što je veoma korisno u određenim prilikama.

Na taj način bi se mogla poboljšati komunikacija između, na primjer, astronauta, ili u uvjetima velike buke, kao što je slučaj u kontrolnim tornjevima zračnih luka, a znatno će pomoći i hendikepiranima.

Za sada program prepoznaje riječi s tačnošću od 92 posto. Prve riječi koje je novi program uspio dešifrirati iz uhvaćenih bioloških signala koji se emitiraju kada netko čita ili govori u sebi bile su "Stop", "hajde" (go), "lijevo" (left), "desno" (right), "alfa" i "omega" i brojevi od nule do devet.

Istraživači su zatim svakom slovu abecede odredili dvocifreni broj koji ga identificira. Da bi praktično provjerili što su uradili, prikačili su se za računar i na Internetu tražili fajlove o NASA-i, ne izgovarajući pri tomu ništa na glas, niti koristeći tastaturu.

Provjera je bila uspješna jer su dobili traženo. Tehnologija, za koju su pokrenuli proceduru patentiranja, omogućit će zapovijedanje robotima, čak i onima poput Rovera koji su trenutno na Marsu, bez i jedne izgovorene ili otipkane riječi.