lifestyle
0

Gates predstavio novčanik za virtualne informacije

Sarajevo-x.com
Predsjednik Microsoft Corp. Bill Gates predstavio je novi software koji će korisnicima obezbijediti virtualni novčanik za sigurno pohranjivanje njihovih ličnih informacija za transakcije koje se vrše putem Interneta.

Gates je rekao da novčanik za virtualne informacije, nazvan “InfoCard," omogućava korisnicima da njihovi identiteti budu sigurni dok su oni online. On pruža veću sigurnost manje se oslanjajući na “username” i “password”, koji su često meta kompjuterskih kriminalaca.

Microsoft je pokazao kako je lako korisniku koji se logovao na stranicu sa rent-a-carom da po kratkom postupku rezerviše i plati automobil koristeći karticu iz virutalnog novčanika.

Govoreći na godišnjoj RSA konferenciji o kompjuterskoj sigurnosti, Gates je rekao da se industrija mora suprotstaviti, kako je rekao, sve većim cyber prijetnjama i da korisnici neće prihvatiti tehnologiju koja nije jednostavna za korištenje.

Microsoft je takođe izjavio da budući da se InfoCard pokreće odvojeno od drugih programa na desktopu, hackerima je teže instalirati virus na sistem.

Kompanija planira da InfoCard pusti u promet tokom godine, a podržavaće je novi Internet Explore 7 na Windows Vista Windows XP sa Service Pack 2 i Windows server 2003.