lifestyle
17

"Flowermaker" Cristiane Apostol najljepša je fotografija takmičenja "Bez granica"

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U holu Sarajevo City Centra u Sarajevu sinoć je održana ceremonija proglašenja pobjednika trećeg online međunarodnog takmičenja u podvodnoj fotografiji "Without Borders - Bez granica", te izložba nagrađenih radova.

Na treće po redu online međunarodno takmičenje "Without Borders" prijavilo se 177 takmičara iz 16 zemalja, sa četiri kontinenta, a pristiglo je više od 500 fotografija. Takmičilo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i COMPACT.

Žiri je radio u sastavu: Dinno Kasalo, urednik i producent na BHRT, Bosna i Hercegovina, Haris Čalkić, fotograf, osnivač "Balkan Photo Award", Bosna i Hercegovina, Branislav Danevski, podvodni fotograf, ex svjetski viceprvak, Hrvatska, Goran Butajla, podvodni fotograf, glavni urednik časopisa SCUBAlife, Hrvatska i Milan Tomažin, podvodni fotograf, Slovenija.

Pobjednica takmičenja je Cristiana Apostol iz Rumunije sa svojom fotografijom "Flowermaker".

U internacionalnoj i BiH konkurenciji zadate su bile četiri teme: Fotografija podvodnog ambijenta, Kreativna i fashion fotografija, Makro-fotografija i Fotografija slatkih voda.

Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba "Bosna" kaže kako podvodni fotograf mora biti savršen ronilac i pod vodom se osjećati kao na suhom, te kako je upravo to osnovna stvar koja podvodnu fotografijurazlikuje od obične.

"Pored toga, fotograf mora imati vještinu da pod vodom može dočarati i napraviti fotografiju, što je daleko teže nego na suhom. Drugačiji su odsjaji, svjetlo, konture, kao i sav podvodni svijet", kazao je Gavrančić.