lifestyle
0

Florida: Zakon o markiranju pijanih vozača

FENA
Jedan od senatora na Floridi predložio je zakon kojim bi svi vozači kažnjeni zbog vožnje u pijanom stanju bili obilježeni i posramljeni, odnosno, imali bi posebne ružičaste registarske tablice.

Takve vozače policija bi u svako doba dana mogla zatražiti alkotest. Broj na tim registracijama počinjao bi slovima DUI – driving under the influence (vožnja pod utjecajem alkohola).

Na Floridi je evidentirano čak 840.000 vozača koji su ostali bez vozačke dozvole radi vožnje u alkoholiziranom stanju. Florida ima poseban paket zakona u vezi sa sankcioniranjem alkoholiziranih vozača, pa neki vozači nakon odslužene kazne, odnosno, nakon vraćanja vozačke dozvole, još ispaštaju za svoje grijehe. Tako mnogi smiju sjesti za upravljač samo u određene sate ili za određene aktivnosti. Npr. dosta grešnih vozača imaju dopuštenje sjesti u automobil samo za dolazak i odlazak s posla. Slične zakone već su prihvatile države Ohio i Michigan, te je u proceduri u još nekim državama SAD-e. Zakon kritiziraju borci za ljudska prava.