lifestyle
0

Evropski satovi će se podešavati prema svemirskoj stanici

NINA
Evropski satovi će se ubuduće podešavati prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopšteno je danas iz moskovskog Središta uprave leta.

"Posada MSP-a će izvesti testiranje experimentalnog uređaja Evropske svemirske agencije (ESA) pod imenom sistem globalnog vremena. Tokom dana astronauti će u svakom obrtaju oko Zemlje predati ESA-i telemetrijsku informaciju koja omogućuje sinkroniziranje satova na teritoriju Evrope", objasnio je voditelj pilotskih letova ESA-e u Rusiji Christian Feichtinger, prenijela je agencija ITAR-TASS.

Prema njegovim riječima, planirano je da se sistem uskoro lansira i radi oko pola godine. "Suočeni smo s nekim tehničkim problemima, jer smo prinuđeni da do početka eksperimenta izvedemo testove uključivanja uređaja", rekao je Feichtinger.

Eksperiment će početi ruski astronaut Aleksandra Kaleri i astronaut NASA-e Michael Foel, a nova smjena će nastaviti rad na njemu, Genadij Padalka i Michael Fink, koja će u orbitu stići krajem aprila.

Govoreći o svom zadatku, zapovjednik devete ekspedicije na MSP-u Genadij Padalka je izjavio da "se znanstveni program njihove posade sastoji od dvadesetak različitih pokusa koji se rade po nalogu ESA-e".