lifestyle
0

Englezi skupo plaćaju svoju kraljicu

Sarajevo-x.com
Kraljica i kraljevska porodica u Britaniji koštali su svoju zemlju prošle godine oko 37,4 miliona funti, javljaju britanski mediji danas. No, računi iz Buckinghamske palače ne pokazuju koliko je poreza kraljica platila.

Za razliku od princa Charlesa, kraljica nikad ne želi otkriti koliko izdvaja za porez, izjavio je jedan od finansijskih pomoćnika kraljice.

Alan Reid, kraljičin finansijski savjetnik, rekao je: "Veoma se trudimo da kraljičine privatne finansije ostaju privatne, te da imaju tretman kao i privatne finansije bilo kojeg drugog građanina naše zemlje."

Prije par dana, princ Charles je objavio da izdvaja preko 3 miliona funti godišnje za državni trezor.

Među razlozima koje Buckinghamska palača navodi za povećanje svojih troškova, jesu povećane mjere sigurnosti u i oko palače, nakon što je jedan reporter Daily Mirrora uspio da se zaposli kao sluga u palači bez ikakvih problema.

Alan Reid je izjavio kako kraljevska porodica košta oko 62 penija svakog građanina koji plaća porez u Britaniji. "Govoreći rječnikom Svjetskog prvenstva u fudbalu ove godine, 62 penija bi vam kupilo kartu za jednu minutu utakmice između Engleske i Portugala koja se igra u subotu", dodao je šaljivo Reid.