lifestyle
0

Englez uvrijedio turskog premijera

FENA
Turski premijer Erdogan
Turski premijer Erdogan
Engleski umjetnik je pod istragom turskih istražitelja jer je izložio kolaž koji prikazuje premijera Erdogana kao psa, koji na izložbi kućnih ljubimaca prima nagradu iz ruku Georgea Busha.

Michael Dickinson, dugogodišnji stanovnik Istanbula, izložio je kolaž u martu bez dopuštenja organizatora izložbe, koja je, između ostalog, posvećena miru, a na kojoj izloženi radovi uglavnom tematiziraju Busha, britanskog premijera Blaira i protivljenje ratu u Iraku. "Odjednom mi je sinulo. Pomislio sam: 'Dovraga i posljedice. Moram napraviti tu sliku'", rekao je Dickinson AFP-u.

Nakon što je kustos izložbe optužen za "napad na dostojanstvo premijera", Dickinson je pisao sudu preuzimajući svu odgovornost i zato je sada sam predmet istrage pod istom optužbom.

Dođe li slučaj do suda, mogao bi provesti od jedne do tri godine u zatvoru.

Britanski umjetnički pokret stuckism, kojem pripada i Dickinson, osudio je istragu kao "netolerantnu represiju nad slobodom izražavanja u zemlji koja se žudi priključiti Evropskoj uniji". Pisali su i Tonyju Blairu, tražeći od njega da izvrši pritisak na turske vlasti kako bi odbacile slučaj.

Prošle je godine Erdogan tužio novine koje su objavile strip koji ga prikazuje kao mačku, a kasnije je tužio i humoristički list koji je protestirao protiv tužbe koja je podignuta jer je na naslovnici premijer predstavljen kroz cijeli niz životinjskih likova. Te su tužbe dovele do lavine kritika koje uglavnom propituju koliko je Erdogan zaista spreman braniti slobodu izražavanja.