lifestyle
73

Edmonton planira zimi poplaviti centar grada i napraviti stazu za klizanje

Klix.ba
Kanadski Edmonton došao je na ideju da niske temperature koje preovladavaju tokom cijele godine iskoristi kao prednost.

Naime, prosječna temperatura u zimskom periodu u ovom gradu iznosi -12 stepeni celzija, pa su stanovnici naučili živjeti s hladnoćom. Grad ima sedam klizališta, no gradske vlasti smatraju da to nije dovoljno pa predlažu da se poplavi staza duga 11 kilometara kojom bi stanovnici doklizali do posla.

Projekt je nazvan Freezeway, a izgradnja probne etape najavljena je za sljedeću zimu. Ideja za ovaj projekt došla je još 1990. godine od gradskog vijećnika Tookera Gomberga.

"Zašto jednostavno ne bismo otvorili hidrante, poplavili ulice i omogućili ljudima da kližu do posla", rekao je Gomberg, što je svojevremeno naišlo na podsmijeh.

No, 25 godina kasnije, gradski čelnici Edmontona odlučili su realizirati ovu ideju. Student arhitekture okoliša Matthew Gibb napravio je veoma realističan i izvediv dizajn koji mu je donio prvo mjesto na takmičenju gradskih planera Coldscapes 2013.

Ledena staza u Edmontonu bila bi slična zaleđenom kanalu u Ottawi ili Winnipegu, samo što bi bila prva umjetna staza za klizanje u centru grada.

Vijećnik Scott McKeen smatra da bi ledena staza bila dodatna prednost Edmontona.

"Edmonton nikad nije iskoristio jedan od svojih najvećih prirodnih resursa – zimu", rekao je McKeen.

No, nisu baš svi previše oduševljeni ovom idejom, a među njima je i vijećnik Mike Nickel koji Freezeway naziva "najglupljom idejom koju je ikad čuo".

"Ideja da trebamo trošiti novac na klizanje do posla se neće svidjeti poreskim obveznicima", rekao je Nickel.

Najveća prepreka Freezewayju su troškovi koji se procjenjuju na od 16 do 400 dolara po metru staze, no gradski čelnici se nadaju da će naći rješenje da Freezeway postane stvarnost.