lifestyle
0

Ebay spriječio prodaju Vijetnamki

NINA
Kompanija eBay Inc. uklonila je sa svojih web stranica oglas kojim su na prodaju ponuđene tri mlade Vijetnamke.

Predstavnici eBaya sa svojih su stranica skinuli oglas kojim se pozivalo na aukciju triju mladih Vijetnamki te su izvijestili kako su osobe odgovorne za postavljanje oglasa prijavili vlastima.

"Oglas je uklonjen čim smo ga uočili", izjavio je Hani Durzy, glasnogovornik eBaya, dodavši kako nije siguran koliko je dugo oglas bio na eBayu. "Mi ne podržavamo ni jednu aktivnost koja nije u skladu sa zakonom, a apsolutno se protivimo trgovini ljudima", kazao je Durzy.

On je ujedno potvrdio i kako su osobe koje su oglašavale prodaju triju Vijetnamki, a navodno je za sve odgovoran jedan korisnik iz Tajvana, prijavljene nadležnim vlastima.

Oglas kojim se pozivalo na aukciju mladih Vijetnamki bio je postavljen na tajvanskoj verziji eBaya, a u njemu je bilo navedeno kako je aukcija otvorena samo za područje Tajvana na kojem je garantovana isporuka kupljenih djevojaka.

Početka cijena bila je postavljena na 5,400 američkih dolara, a oglas je pratilo i nekoliko fotografija djevojaka koje su, prema podacima kojima raspolažu mediji, najvjerojatnije tinejdžerke. Uprava eBaya za oglas je, pak, saznala zahvaljujući organizacijama koje skrbe za iseljene Vijetnamce, a koje su prve primijetile poziv za aukciju.