lifestyle
0

Države kandidati za novi Atlas svijeta

Sarajevo-x.com
Od raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, kada se odjednom pojavilo mnoštvo novih država, malo se šta promijenilo. Ipak, ako ste namjeravali kupiti djetetu ili sebi novi Atlas, sačekajte još neko vrijeme da vidite kako će se stvari odvijati u četiri potencijalno nove države.

Trenutno na svijetu postoji više regija koje žude za međunarodnim priznanjem. One imaju svoje zastave, svoje vlade i sve što im nedostaje jeste priznanje Ujedinjenih naroda. Ko će biti sljedeći sretni dobitnik ove prestižne "nagrade" UN-a.

Kosovo

Kosovo je funkcionalno nezavisno još od rata 1998-1999. godine. Kosovski Albanci, koji su brojniji od Srba i to u omjeru 15:1, nezavisnost traže još od šeszdesetih godina prošlog vijeka.

ZA: Prema posljednjem oficijelnom planu specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, Kosovo će dobiti nezavisnost pod uslovom da zaštite srpske manjine. Dok SAD i EU čvrsto podržavaju plan, Rusija i Srbija se protive. I sve da na kraju da planovi propadnu, Kosovo može jednostrano proglasiti nezavisnost, Amerika bi ih najvjerovatnije podržala. Ne zato što im je drago Kosovo, već što im je potrebno partnerstvo sa Albanijom, ali o tome neki drugi put.

PROTIV: Srbi na Kosovo gledaju kao na rođenje njihove kulture i nacionalnog identiteta. Sa druge strane, Moskva se boji da bi Kosovo moglo poslužiti kao presedan Čečeniji, sa čijim se secesionistima Rusi bore već godinama.

Šanse za osamostaljenje: Dobre. Kosovo je jedno od najvažnijih spoljnopolitičkih pitanja Evropske unije. Cilj je spriječiti nasilje. Postoji šansa da međunarodna zajednica Srbiji obeća članstvo u EU, što bi ih sigurno ubijedilo i omekšalo njihove stavove prema Kosovu.

Južni Sudan

Građanski rat koji je trajao 21 godinu, okončan je 2005. mirovnim sporazumom između Sjevernog i Južnog Sudana. U sporazumi je navedena i tačka koja je uključivala i referendum za nezavisnost za jug, zakazan 2011. godine.

ZA: Većina stanovnika Južnog Sudana žele nezavisnost. Prema riječima Sudanca Alexa de Waala, građani Sudana strpljivo čekaju 2011. godinu

PROTIV: Malo toga je urađeno u Južnom Sudanu da bi se pripremili za razdvajanje. Problemi sa granicama i dalje su nerazriješeni, popis stanovništva nije napravljen decenijama. Sjeverni Sudan može pronaći mnoštvo validnih razloga kojim bi spriječili razdvajanje. Najveći razlog za sprječavanje održavanje referenduma je sudanska nafta, koja se većinom nalazi u južnom dijelu zemlje.

Šanse za osamostaljenje: Ne previše dobre. Referendum će se vjerovatno održati i nezavisnost će biti izglasana. Sa druge strane, sjever će najvjerovatnije naći načina da zaobiđe rezultate i spriječi nezavisnost.

Irački Kurdistan

Rasprostranjeni na četiri različite zemlje, Kurdi nikada nisu imali svoju nezavisnu državu. Dok jednom ne omrkne, drugom ne svane, odnosno dok ostatak Iraka gori, Kurdi su bliži nego ikada stvaranju autonomne regije Kurdistan.

ZA: Svi irački Kurdi podržavaju samostalnost. Dok se ostatak Iraka nastavlja rušiti i raspadati, Kurdi bi mogli dobiti vlastitu državu.

PROTIV: Jedna riječ. Turska. Nezavisni Kurdistan mogao bi oživiti kurdski separatizam u Turskoj, koja je dom za 14 miliona Kurda. To već sada počinje predstavljati problem. Ankara nije spremna rizikovati da se takvo nešto dogodi i mogla bi upotrijebiti silu da održi nepromijenjeno stanje. Ipak, za sada se neće morati miješati, jer SAD vrši neprestani pritisak na Kurdistan da ostane u Iraku.

Šanse za osamostaljenje: Ni jake ni slabe. Sve zavisi kako će se razvijati stanje u Iraku Ako se Irak raspadne, Ankara će se morati pomiriti sa činjenicom da im je Kurdistan prvi komšija.

Palestina

Sa Palestincima se nikad ne zna. Ipak, jedno je sigurno, nakon nekoliko decenija izraelske kontrole nad Zapadnom obalom, čini se da Palestinci žele napokon da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

ZA: Većina Izraelaca i Palestinaca pomirili su se sa kompromisnom idejom dviju država. Mnogo je neslaganja oko detalja, granica, povratka raseljenih, Jerusalema. Ipak to su samo detalji. Ogorman dio posla dole je završen. Ali...

PROTIV: I Izrael i Palestina imaju mnoštvo ekstremnih radikala kojima je cilj spriječiti svaki kompromis. Sa takvim elementima brzo dolazi do eskalacije nasilja. Nedavni raskol Hamasa i Fataha još je više zamutio viziju budućnosti Gaze i Zapadne obale.

Šanse za osamostaljenje: Onako. Ehud Barak i Jaser Arafat bili su blizu sklapanja dogovora u Camp Davidu 2000. godine. Ako je želja tu i dogovor je moguć, sada je samo pitanje vremena kada će sukobljene strane sjesti za pregovarački stol. Gledajući trenutnu situaciju unutar palestinskih redova, to se neće desiti u skorije vrijeme.

I na kraju, da li da kupujete novi Atlas ili ne?! Vrijeme je Interneta i tehnologije. Google Maps su uvijek updateovane, tako da nema potrebe za novim Atlasom.