lifestyle
500

Države čiji su građani najsretniji, najzdraviji i gdje je najmanje kriminala

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Već sedam godina zaredom Norveška je proglašena za najprosperitetniju državu svijeta. Jedina država iz regiona koja se našla u društvu najbolje ocijenjenih je Slovenija na 25. mjestu.

Legatum institut iz Londona objavio je svoj godišnji globalni index prosperiteta na osnovu kojeg su rangirane države i ocijenjen prosperitet u svakoj od njih. Pri istraživanju je korišteno 89 tradicionalnih indikatora poput nacionalnog bruto dohotka po stanovniku, broj ljudi koji imaju puno radno vrijeme, sigurnost na internetu i još mnogo toga.

Istraživanje je obuhvatilo ekonomiju, poduzetništvo, obrazovanje, zdravlje, sigurnost, lične slobode i socijalni kapital. Analizirane su 142 države svijeta koje imaju najviše dostupnih podataka.

Tako je za najprosperitetniju državu ocijenjena Norveška koja je najbolju ocjenu dobila i posljednjih sedam godina. Norveška je jedina država u svijetu koja je u analizi svake kategorije bila u samom vrhu.

Na drugom mjestu je Švicarska, a na trećem Danska za koju je izdvojeno da ima obrazovanje na najvišem nivou, ali i visok stepen socijalnog kapitala.

Za najprosperitetniju neevropsku naciju proglašen je Novi Zeland. Najviši nivo poduzetništva ima Švedska, dok građani Kanade uživaju najviše lične slobode.

Najbolje obrazovanje za 2015. godinu prema ocjeni Legatum instituta ima Australija. Visoko ocijenjena u svim poljima je i Holandija, kao i Finska. Deseto mjesto zaokružuje Irska koja je ocijenjena kao najsigurnija država.

Od 11 mjesta slijede SAD, Island, Luksemburg, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Singapur, Belgija, Japan, Hong Kong, Tajvan, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Češka.

Jedina država iz regiona koja se našla u odabranom društvu je Slovenija koja je najveći napredak postigla u obrazovnom sistemu.