lifestyle
32

Dokazano da su muškarci pametniji od žena?

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima nove studije, koja je još više zahuktala ionako vatrenu debatu o uticaju spola na inteligenciju, muškarci su ipak pametniji od žena.

"Već 100 godina postoji konsensus među psiholozima da spol ne utiče na nivo inteligencije", izjavio je kanadski psiholog Philippe Rushton. Nedavna istraživanja, međutim, pokrenula su sumnje u validnost te tvrdnje.

Kako bi se utvrdilo postojanje veze između spola i inteligencije, testirali su 100.000 17-godišnjaka i 18-godišnjaka preko SAT testa. Nakon što su analizirali rezultate testova, Rushton i njegov tim su otkrili da muškarci u prosjeku imaju 3,6 IQ bodova više od žena.

Rushton misli da je rezultat takav zato zato što muškarci imaju veći mozak i prosječno više moždanog tkiva od žena. Sasvim je realna hipoteza, kako on tvrdi, da je za procesuiranje komplikovanijih i težih informacija potrebno više moždanog tkiva.

Međutim, psiholog Bruce Bracken sa koledža u Vriginiji, tvrdi da, iako je razlika u IQ-u koju su izračunali i argumenti koje su iznijeli vrlo uvjerljivi, objašnjenje leži u varijablama koje nisu razmatrali.

Jedno od mogućih objašnjenja jeste da se više žena odlučuje za upis na koledž i prema tome obavezne su da rade SAT test. Istraživanje zaista i jeste uključivalo 10.000 više žena. Može se zaključiti da muškarci koji ne bi imali visoke rezultate na SAT testu, izaberu da ga uopšte ne rade i krenu nekim drugim životnim putem.

Mnogo pouzdaniji rezultati, tvrdi Bracken, dobili bi se kada bi testirali muškarca i ženu sličnih sposobnosti i tada usporedili njihove rezultate.