lifestyle
95

Dok kiša lije, kafa se pije: U Sarajevu, Banjoj Luci i Neumu kafa se plaćala stihovima

Sponzorirani članak
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U kafeu Annan, Casa Loca Borik, DiVine Bar (Banja Luka), Moj Cafe, Ort i Salon Caffe (Sarajevo), te City bar Caffe (Neum), Julius Meinl kafa i čaj mogli su se platiti stihovima.

Sarajlije, Banjalučani i stanovnici Neuma od jutros su kafu ili čaj Julius Meinl kafu mogli platiti stihom. Prvi dan proljeća ujedno je i Međunarodni dan poezije, pa se omiljeni jutarnji napitak mogao platiti poezijom. Umjesto "kaemova", građani BiH su kafu ili čaj mogli platiti najvrijednijom valutom na svijetu - osjećajima pretočenim u stihove.

  • Svi te vole zbog sebe, ja te volim volim zbog tebe, a ti bježiš od mene.
  • Dok kiša lije, kafa se pije.
  • Ljubav je kao i kafa, nema ništa džaba..., samo su neki od stihova, koje su danas napisani u sedam bh. kafića u Banjoj Luci (Coffee-Annan, Casa Loca Borik, DiVine Bar), Sarajevu (Moj Cafe, Ort Cafe, Salon Caffe) i Neumu (City bar Caffe).

Amer, konobar kafea Ort, nam je priznao kako Sarajke na početku i nisu bile zainteresovane da kafu i čaj plaćaju stihovima, za razliku od Sarajlija koji su se pokazali itekako romantičnim. Kasnije su se opustili, pa su stihovi sipani iz rukava, baš kao i kafa sa Julius Meinl aparata.

Ljubav, bila ona sretna ili nesretna, uvijek se može izraziti stihom, još ako je prvi dan proljeća, a napolju kiša sipa po prozorima, nema ništa ljepše od toga nego posvetiti nekoliko stihova osobi do koje vam je stalo.

  • Dok čekate sunce da sa kipom napravi dugu, nikad u srce ne puštajte drugu, stih je Ajle, kojim je platila svoju današnju kafu. Edin je bio još romantičniji, a nadamo se da će njegova djevojka vidjeti poruku:
  • Daleko si od očiju, ali od srca nisi, jedino što mi nedostaje, znaj ti si,
  • Nisi zvijezda, ni anđeo, ni Bog da te molim, ali si osoba, koju ludo i nezmjerno volim... Vlasnik kafea Moj Cafe Salmir Bučo, tvrdi kako je oduševljen idejom da se kafa plaća stihovima, a dodao je i to kako su građani Sarajeva pokazali izuzetnu kreativnost pišući stihove. neki su ga, dodaje, dirnuli u srce, a neki su ga i nasmijali.

Inače, Međunarodni dan poezije obilježava se 21. marta, a proglasio ga je UNESCO 1999. Svrha mu je promicanje čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu te, kako piše u UNESCO-voj odredbi - ''Dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije." Julius Meinl je međunarodno uspješna tvrtka i više od 150 godina je ambasador čuvene kulture bečke kavane. Uspjeh Julius Meinla temelji se na tradicionalnim vrijednostima: Pet generacija stručnosti, visokokvalitetnim proizvodima i besprijekornoj usluzi - vrijednostima koje ovih dana ne posjeduje svatko. Julius Meinl globalni je ambasador kulture bečke kavane i danas inspirira ljude širom svijeta, baš kao što su to u prošlosti činili i književnici u kavanama. Restorani i poslovni objekti u više od 70 zemalja nude Julius Meinl kavu i čaj. Tvrtka se nalazi među top tri brenda kave u više od 40 zemalja. Julius Meinl je tržišni lider u Austriji, Rusiji i Dubaiju. ​