lifestyle
0

Dobitnik Pulitzerove nagrade Sergey Ponomarev: Snimam kao da će ta fotografija biti posljednja

Anadolija
Sergey Ponomarev
Sergey Ponomarev
Ruski fotograf Sergey Ponomarev, koji je ove godine dobitnik Pulitzerove nagrade u kategoriji Breaking News Photography, u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) kazao je kako smatra da bi mu Pulitzerova nagrada uveliko mogla promijeniti život.

Ovaj uspjeh, naravno, ne pripada samo meni. Veliki dio uspjeha pripada i listu koji čine iskusni fotografi iz Rusije, Amerike, Brazila i Njemačke, a gdje drugačijim pogledom posmatramo jedan od najvećih problema u svijetu, problem izbjeglica", rekao je Ponomarev.

Pulitzerovu nagradu je osvojio za fotografiju pod nazivom "Izbjeglice", koja prikazuje dramu sirijskih izbjeglica u Egejskom moru, a ista fotografija je nagrađena na takmičenju Istanbul Photo Awards.

Ponomarev kaže kako se od školskih dana bavi fotografijom, naglasivši da je osam godina radio u novinskoj agenciji, dok posljednje tri godine radi kao freelancer.

Naglasio je da su trenutno u fokusu medijske pažnje dešavanja na Bliskom istoku. Za AA je ispričao kako je nastala nagrađena fotografija.

"Bilo je ružno vrijeme, veoma snažan vjetar i visoki valovi. Nije bilo moguće da se more pređe gumenim čamcem i zato su izbjeglice starim brodicama pokušavale da pređu Egejsko more. Jedna od tih brodica je i ona koju sam ja fotografisao. Brodica je bila u vodi blizu obale gdje je bilo vrlo duboko. Kada su se ljudi počeli iskrcavati u vodu, kapetan je krenuo nazad kako bi otišao na mjesto gdje je more dosta pliće. U momentu kada sam napravio fotografiju, neki su već skočili u vodu, a neki su se spremali da to urade. Sve se to odvijalo dok se brodica još uvijek kretala. Bilo je stvarno dramatično", ispričao je ruski fotograf.

Naglasio je kako je skoro dva mjeseca boravio na području na kojem je nastala pomenuta fotografija.

"U početku smo čekali po tri dana dok bi se bar jedna brodica približila obali. Kasnije se dešavalo da dnevno na obalu stigne i po 50 brodica. Kako bismo ih fotografisali nekad smo prelazili s jedne obale na drugu", kazao je Ponomarev, dodajući kako nije ni razmišljao da bi mogao osvojiti nagradu za fotografije koje je tada napravio.

"Kada sam napravio ovu fotografiju nisam ni mislio da ću osvojiti nagradu. U vezi sa izbjegličkom pričom do sada sam napravio oko 1.000 fotografija", rekao je Ponomarev.

Dodao je kako se mnogo iznenadio kada je saznao da je ove godine osvojio nagradu na takmičenju Istanbul Photo Awards.

"Kada su objavili rezultate, bio sam u Saudijskoj Arabiji. To je nešto što nisam očekivao. Zvali su me i rekli da sam ušao u užu konkurenciju te da rezultate mogu pratiti na internetu. Nagradu sam proslavio kada sam stigao u Moskvu", kazao je fotograf.

Ponomarev je kazao kako posao fotografa radi sa velikom ljubavlju, dodajući da je formula uspjeha upravo u pažljivom obavljanju posla, posvećenosti i ljubavi.

"Na početku karijere naučili su me da fotografišem kao da će ta fotografija biti posljednja koju sam napravio. Trebaš svaki put opravdati potpis ispod fotografije", poručio je dobitnik Pulitzerove nagrade.