Istraživanje
159

Djeca imaju bolje ocjene ako se druže s pametnim učenicima

Klix.ba
Naučnici tvrde kako nije potrebno da bacate novac na privatne učitelje te da provodite sate pomažući vašoj djeci u izradi domaće zadaće. U svemu tome mogu im pomoći njihovi prijatelji jer, prema novoj studiji, pamet je "prelazna".

Studija je otkrila kako učenici koji se druže s onom djecom koja imaju bolje ocjene od njih u školi vremenom poprave svoje ocjene. Roditelji ne trebaju biti iznenađeni činjenicom da je i suprotna kombinacija moguća. Dakle, ukoliko se vaše dijete druži s nekim ko nije baš zainteresovan za školske aktivnosti postoji velika mogućnost da će i ocjene vašeg djeteta biti slabije.

Istraživači iz SAD-a izjavili su kako su rezultati pokazali da je akademski uspjeh 'zarazan', tj. širi se mrežom prijateljstva.

U istraživanju su učestvovali učenici od 16 i 17 godina iz New Yorka. Svako od učesnika morao je izabrati prijatelja, najboljeg prijatelja, poznanika i stranca. Istraživači su ih pratili tokom jedne školske godine i pratili su njihove ocjene. Utvrđeno je da postoji velika povezanost između prijateljstva i ocjena. Što je prijateljstvo između osoba bilo jače, to je bio i veći utjecaj na ocjene.

"Svi biramo sebi slične prijatelje, tako je i sa učenicima. Ukoliko su njihovi prijatelji pametni oni će se željeti ugledati na njih te će se truditi da poboljšaju svoje ocjene. No, ukoliko su njihovi prijatelji nezaintersovani za školu, oni će uskoro popustiti u učenju kako bi bili jednaki", rekla je Hiroki Sayama, istraživačica sa Državnog univerziteta u New Yorku.