lifestyle
0

Diplomatski incident zbog blaga vrijednog pola milijarde dolara?!

Sarajevo-x.com
Španija je prekinula odnose sa američkom kompanijom za potrage za blagom, a kojoj je ranije dala dozvolu za traganje za britanskim ratnim brodom u gibraltarskom moreuzu. Razlog za prekid odnosa su sumnje u nelegalan izvoz blaga koje je pronađeno u španskim teritorijalnim vodama, objavile su španske novine El Pais.

Kompanija Odyssey Marine Exploration je izjavila kako je blago pronađeno u međunarodnim vodama, te da su ga legalno prebacili u SAD.

Odyssey je bio autoriziran da traga za britanskim ratnim brodom HMS Sussex, koji je potonuo 1694. godine. Španska vlada navodi da kompanija nije imala dozvolu da na svoju palubu izvlači bilokakve objekte iz mora.

Umjesto toga, Odyssey je objavio otkriće druge olupine broda na kojoj se nalazilo više od 500.000 srebrenih i zlatnih novčića. Blago je procijenjeno na vrijednost od pola milijarde dolara (oko 370 miliona eura).

Zvanična Španija smatra da kompanija nije dala dovoljno informacija o operaciji, te sumnja kako olupina broda pripada ovoj zemlji i da se uopće nalazila u španskim vodama, a u tom slučaju Madrid ima potpuno pravo da polaže pravo na blago.

Kompanija Odyssey je objavila kako još nije otkriveno kojoj naciji je brod pripadao.

"Vlada je istraživala sva kretanja dva broda kompanije Odyssey u proteklih 20 dana", izjavila je španska ministrica kulture Carmen Calvo. Ministarstvo je također zatražilo informacije od SAD-a i Britanije o navodnom letu sa aerodroma na Gibraltaru kojim je kompanija prebacila svoj teret u SAD.

Španija je poništila dozvolu kompaniji da traga za brodom Sussex i ne namjerava da ikada u budućnosti surađuje sa ovom kompanijom.

Potraga za Sussexom je bazirana na dogovoru između američke kompanije i britanske vlade, a prema kojoj je kompanija Odyssey trebala zadržati određenu količinu zlatnih novčića za koju se vjeruje da se nalazi unutar olupine broda Sussex.

Procjena je da samo u gibraltarskom moreuzu leži oko 400 olupina brodova, a Španija je veoma obazriva prema tragačima za blagom koji bi željeli naći olupine radi vlastite komercijalne dobiti.

Odyssey je optužio Španiju za kontradiktorno ponašanje, navodeći kako španske vlasti nisu uopće kontaktirale kompaniju, niti poslali španske arheologe da nadgledaju potragu za Sussexom kako je ranije bilo dogovoreno, javlja DPA.

Interesantno je još spomenuti kako su dionice kompanije Odyssey Marine Exploration vrtoglavo porasle od objavljivanja vijesti o blagu, a jedan od dioničara ove kompanije je i John Edwards, bivši američki senator i jedan od aktualnih demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a.