lifestyle
0

Dio Liverpoola bit će određen za legalnu prostituciju

NINA
Gradske vlasti Liverpoola podržale su ovih dana projekt o uspostavljanju zone za legalnu prostituciju u jednom strogo određenom dijelu grada.

Projekt za koji je glasovala ogromna većina u gradskoj vladi, trebao bi se predstaviti britanskom ministarstvu unutarnjih poslova.

"Odluka da naš projekt predstavimo ministarstvu unutarnjih poslova usvojena je ogromnom većinom u gradskoj vladi", izjavio je jedan predstavnik lokalnih vlasti, dodajući da je sada na tom ministarstvu da odluči hoće li Liverpool biti prvi grad u Velikoj Britaniji koji će imati kontroliranu zonu takvog tipa.

Inicijatori projekta rukovodili su se modelom primijenjenim u nizozemskom gradu Utrehtu, gdje prostitutke mogu raditi jedino noću, u zoni nedaleko od središta grada, ali udaljenoj od stambenih četvrti. Do zone iste namjene u Liverpoolu lako bi se dolazilo automobilom ili gradskim prijevozom, a u njoj bi bio sagrađen i veliki parking prostor.

Projektom su predviđene i neophodne mjere sigurnosti, kao što je uvođenje policijskih patrola i postavljanje sigurnosnih kamera.

U zoni bio bi otvoren i centar za socijalno osiguranje i pružanje medicinskih usluga, kao i centar za kontrolu ulazaka i izlazaka, nakon što bi taj dio grada bio rezerviran samo za prostitutke i njihove klijente. Gradske vlasti u Liverpoolu još uvijek nisu odredile u kojem dijelu grada bi taj "sustav" mogao da zaživi.

Predstavnik ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da vlada razmišlja o mogućnosti uspostavljanja takozvanih kontroliranih zona za prostituciju, ali je istaknuo da takva odluka zahtjeva donošenje novog zakona, prenijela je agencija AFP.