lifestyle
0

Diktatori su rijetko dospijevali pred sud pravde, Sadam je izuzetak

NINA
Kad uskoro bude izveden pred sud u Bagdadu Sadam Husein će biti jedan od rijetkih diktatora kojeg je stigla ruka pravde, jer je većina surovih vlastodržaca novijeg vremena, od Staljina do Idi Amina, uspjela izbjeći zasluženu kaznu.

Bilo je diktatora koji su poput Adolfa Hitlera presudili sami sebi, ali je nedopušteno veliki bio broj onih koji su "na nebo" otišli pravo iz vladarske stolice ili iz blagostanja nekog raskošnog egzila.

Josip Visarionovič Staljin dočekao je biološki kraj na čelu moćnog Sovjetskog Saveza, iako se smatra odgovornim za smrt miliona sunarodnjaka. Poput njega, otišli su i lider Sjeverne Koreje Kim Il Sung, okrutni španski vlastodržac Francisko Franko i sirijski vođa Hafez el Asad.

Enver Hodža u Albaniji i Augusto Pinoche u Čileu osigurali su sigurnu apanažu i zaštitu prije nego što su sišli s vlasti. Za ono što su učinili nisu odgovarali, iako se ovom drugom još prijeti suđenjem.

"Jaki čovjek" Paname Manuel Norijega, nekada veliki prijatelj SAD-a, nije bio tolike sreće. Završio je sa 40 godina zatvora, nakon što su američke trupe 1989. ušle u njegovu zemlju i uhapsile ga zbog nevjerstva, pisali su podrugljivo pojedini komentatori.

Da ona izreka o uvijek dostižnoj pravdi ima nedostatak, pokazalo se na primjeru Pola Pota, vođe Crvenih Kmera, koji su u jednom od najstrašnijih progona 20. vijeka ubili više od dva miliona Kambodžanaca. Umro je ne dočekavši suočenje sa sudom i gnjevom unesrećenog naroda.

Rumunjskom diktatoru Nikolae Čaušeskuu, također, nije suđeno, ali je on, kao najgori bandit, likvidiran u valu narodnog bunta, godinama stvaranog njegovim bezobzirnim vladanjem.

Sličnu sudbinu doživio je i liberijski lider Samjuel Doa, kojeg su "ubili" bezobzirno vladanje, korupcija i ponižavanje naroda.

Ugandski diktator Idi Amin, iako krvoločniji vladar od prethodne dvojice, uspio je izbjeći iz zemlje u kojoj je godinama "sijao" grobove i siromaštvo. Promijenio je tri zemlje egzila gdje mu nije falilo ni "ptičjeg mlijeka", da bi prošlog ljeta zauvijek sklopio oči u Saudijskog Arabiji.

U bijeg iz domovine morali su etiopski i haićanski diktatori, pukovnik Mengistu Haile Marijam i Jean Klod Divalije.

Čuveni JeanBedel Bokassa iz Srednjoafričke Republike, koji se u vlastitoj megalomaniji proglasio za cara, pobjegao je s trona, ali i od suda. Iako je optuživan čak i za kanibalizam, nikada nije dospio iza rešetaka. Umjesto na vješalima ili u zatvoru, spletom čudnih događaja kakvim obiluje "crni kontinent", pokopan je uz najviše državne počasti.

Kakva će kazna biti izrečena Saddamu, pokazat će vrijeme. George Bush se već založio za smrtnu kaznu, dok je Kofi Annan izjavio da je protiv. Nova iračka vlast, koja će suditi bivšem diktatoru, imat će složen zadatak. Pravno, politički i medijski svakako veoma atraktivan.