Lista New York Timesa
21

Deset najboljih knjiga iz 2012. godine

Klix.ba
New York Times je napravio listu deset najboljih knjiga iz 2012. godine.

Na prvom mjestu ove liste se nalazi "Fifty Shades of Grey", autorice E.L. James. Radnja knjige se fokusira na milijardera Christiana Greyja i njegovu opasnu ljubavnu vezu sa studenticom literature Anastasiom Steele.

Drugo mjesto je zauzeo nastavak knjige koja je zauzela prvo mjesto, "Fifty Shades Darker", koja se fokusira na dileme kroz koje prolazi Anastasia nakon raskida veze sa Christianom.

Na trećem mjestu liste se našla i treća knjiga iste trilogije, "Fifty Shades Freed", čija je okosnica seksualna želja između Anastasie i Christiana. Njihovi životi se u trećoj knjizi mijenjaju.

Knjiga "Bared to you", autorice Sylvie Day, se našla na četvrtom mjestu liste. Knjiga opisuje erotsku, opsesivnu vezu između Eve i Gideona, dok se oboje bore sa demonima prošlosti.

"Gone Girl", autorice Gillian Flynn, je zauzela peto mjesto liste. Knjiga govori o Amy Dunne koja nestaje na svoju petu godišnjicu braka.

Na šestom mjestu se našla knjiga "The Litigators", autora Johna Grishama. Djelo čitaoca uvodi u zamršeni svijet sudskih parnica.

Na listi se našlo još jedno ostvarenje autorice Sylvie Day. "Reflected in You" je emotivna, turbulentna knjiga koja nastavlja priču o Evi Tramell i Gideonu Crossu iz djela "Bared to you".

"The Casual Vacancy", britanske autorice J. K. Rowling, je zauzela osmo mjesto na listi. Priča počinje smrću gradskog zvaničnika u malom gradu u Engleskoj, a fokusira se na politiku, prostituciju i društvene probleme.

Knjiga "Joseph Anton – A Memoir", autora Salmana Rushdija, je zauzela deveto mjesto na ovoj listi. Radnja se fokusira na njegov život tokom međunarodne krize nakon što je osuđen na smrtnu kaznu od iranske vlade.

Posljednje mjesto na ovoj listi je zauzela knjiga "11/22/63" Stephena Kinga. Radi se o učitelju koji prolazi kroz vremenski portal 1958. godine i koji želi spriječiti ubistvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.