lifestyle
212

Danas se obilježava svjetski Dan hidžaba, pravi način da se ukaže na diskriminaciju

Piše: S. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Treću godinu zaredom 1. februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Khan se odlučila na taj potez nakon što je u New Yorku, nakon terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a danas se obilježava i u BiH. Udruženje Volonteri i prijatelji konjičke regije i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Konjic organizuju u Konjicu mirnu šetnju "Ja imam pravo - hidžab je moj izbor". Sličan protest organizovan je i u Tuzli.

Obilježavanje Dana hidžaba pravi je način da se ukaže i na spornu odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama BiH. Ta odluka je izazvala burne reakcije javnosti koja negoduje u vezi s tim da jednu tako važnu odluku regulišu pravilnici umjesto zakona.