Testovi
0

Da li ste rođeni da budete ćelavi?

Sarajevo-x.com
Američka biotehnička kompanija najavila je skori izlazak na tržište pribora za genetičko testiranje koje, kako tvrde iz kompanije, može predvidjeti nivo ćelavosti kod muškarca, odnosno da li će ON uopće početi gubiti kosu. Pribor za testiranje može se naručiti putem Interneta.

Kompanija HairDX tvrdi da je pribor potreban za genetičke testove koji predviđaju gubitak kose kod muškaraca, a koji se putem Interneta može naručiti za samo 149 dolara, jednostavan za upotrebu i doprinosi tačnosti predviđanja. Naime, pribor omogućava kupcu uzimanja uzorka potrebnog za genetički test koji se šalje u laboratorij na testiranje.

Nakon što se uzorak pošalje u kompaniju, urade se testovi koji sa 98% sigurnosti mogu utvrditi stepen ćelavosti kod muškarca.

"Pogled na očevu ili djedovu glavu do sada je bio jedini, ali i nenaučni metod predviđanja vaše buduće ćelavosti“, kazao je Peter Novak jedan od istraživača koji je radio na razvijanju ovog metoda predviđanja ćelavosti.

Iz kompanije naglašavaju da se ćelavost ne može izliječiti te da bi muškarci trebali prestati trošiti milione dolara na preparate koji obećavaju sprečavanje opadanje kose ili rast nove.

"Ovim ispitivanjem mi muškarcima samo možemo kazati da li su rođeni, odnosno predodređeni da budu ćelavi, ali ih ne možemo spasiti od toga“, naglasio je Novak.