lifestyle
13

Cvjećari imaju pune ruke posla: Najviše se kupuju ruže i orhideje

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sarajevskim, mostarskim i banjalučkim cvjećarama na Dan žena najviše se kupuju ruže, orhideje, karanfili i parfemi.

Danas se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, a ideja o obilježavanju 8. marta kao Međunarodnog dana žena rodila se u doba industrijalizacije, kao odgovor na loše radne uvjete koji su karakterisali početak 20. vijeka.

Osmog marta 1875. i 1876. godine tekstilne radnice u New Yorku protestovale su zbog loših radnih uvjeta, a jedan od najpoznatijih protesta bio je onaj iz 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Pripadnicama ljepšeg spola danas se uobičajeno daruje cvijeće, a iz sarajevskih, mostarskih i banjalučkih cvjećara ističu da svakog 8. marta prodaja cvijeća poraste.

Kako navode, cvjećare najviše posjećuju mlađi muškarci koji uglavnom kupuju crvene ruže i orhideje.

"Nije rijetkost da muškarci obraduju svoje ljepše polovine i velikim buketima crvenih i bijelih ruža", kazali su nam iz jedne od cvjećara.

Ističu da i stariji muškarci posjećuju cvjećare, ali da uglavnom umjesto orhideja i ruža kupuju karanfile, ali uz parfeme.

Godine 1975. Ujedinjeni narodi službeno su počeli obilježavati 8. mart kao Međunarodni dan žena, a danas se mnoge organizacije u svijetu nastoje izboriti da ovaj dan postane državni praznik u zemljama u kojim to još uvijek nije.