lifestyle
0

Cvijeće za zapovjednicu posade ISS-a

FENA
Za zapovjednicu posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) Peggy Watson ruski kosmonaut Jurij Malenčenko specijalno je uzgojio cvijet koji će joj pokloniti danas za Dan žena.

Malenčenko i njegov francuski kolega Leopold Eyharts neće kao "zemaljski kavaljeri" moći pokloniti Watsonovoj buket jer za uzgajanje cvijeća je bilo malo mjesta pored graška posađenog u orbitalnoj oranžeriji.

Eksperimenti uzgajanja biljaka u orbitalnim oranžerijama između ostalog služe za osiguranje ishrane posade budućih međuplanetarnih letova.

Prema planu rada na eksperimentu "Biljke 2" Malenčenko se sada bavi presađivanjem stabljika graška koji je posađen krajem januara, navode u Centru uprave leta, prenijela je agencija Itar-Tass.

Kako ističe predstavnik Instituta medicinsko-bioloških problema, ruski kosmonaut veoma uspješno izvodi ekspriment, pa su uzgojene stabljike cvijeća duge i lijepe a grašak lijepo napreduje.

Uređaj u oranžeriji prati vlažnost zemlje i druge važne parametre a podaci se sakupljaju i elektronski šalju zemlji zajedno s fotografijama biljaka. Na taj način naučnici kontroliraju proces rasta i sazrijevanja graška koji će poslije branja biti poslan Sojuzom TMA-11 krajem aprila.

Oranžerije u ruskom modulu proširene su nedavno dopremljenim evropskim laboratorijem Columbus, koji služi za izvođenje bioloških i biotehnoloških eksperimenata.

Laboratorij Columbus, vrijedan dvije milijarde dolara, glavni je doprinos Evropske svemirske agencije (ESA) izgradnji ISS-a, a na njemu se radilo duže od dva desetljeća.

Član posade ISS-a Leopold Eyharts nedavno je uspješno izveo istraživanje rasta korijena u uvjetima bestežinskog stanja.