lifestyle
0

Čuvena gitara "Stratocaster" proslavila pedeseti rođendan

NINA
Gitara marke “Stratocaster”, najseksipilniji mitski instrument rock ikona poput Buddyja Hollyja, Jimmija Hendrixa i Erica Claptona, slavi svoj 50. rođendan, prenijela je agencija AFP.

Davne 1954. Amerikanac Leo Fender, veliki zaljubljenik akustike, izradio je instrument koji će napraviti pravu revoluciju u historiji rock and rolla i koji će američki muzički časopis "What Guitar?" proglasiti za "najbolju električnu gitaru na svijetu". “Stratocaster” je "simbol američkog rock and rolla. Ne postoji gitara koja bi bila prepoznatljivija od nje u savremenoj muzici", smatra Richard Smith, profesor gitare na Univerzitetu Južne Kalifornije.

"Sa stajališta tehnike, to je bio genijalan pronalazak jer se ta gitara savršeno stapa s tijelom i čim je uzmete u ruke ona vas drži", objašnjava on. Gitara će tokom godina biti poboljšana, posebice 1962. i 1964., što će dovesti do proizvodnje čuvenih serija L od 1963. do 1965. Jedna od glavnih karakteristika “Stratocastera” je to što se prilagođava gitaristu. Zvuk može biti potpuno drukčiji u ovisnosti od muzike koja se izvodi ili od samog muzičara.

"Nijedan 'Stratocaster' nema identičan zvuk. Na istom instrumentu se može dobiti nevjerojatna raznovrsnost zvukova", navodi Smith koji je i sam priznati jazz muzičar.

“Stratocaster” je danas omiljena gitara mnogih muzičara - Steviea Raya Vaughna, Davida Gilmoura, gitarista Pink Floyda i Jeffa Becka. Povodom njene 50-godišnjice, kompanija Fender nudi replike prvih modela po cijeni od 5.400 dolara. Danas, osnovni model koji se proizvodi u Meksiku može se naći za manje od 500 dolara, ali postoji i jedna luksuzna verzija koja košta 75.000 dolara, izjavio je Morgan Ringvold, glasnogovornik Fendera čije je sjedište u Scottsvillu, u Arizoni.

Mnogi umjetnici kao što su Jeff Beck, Alanis Morissette ili Shakira tražili su od Fendera da učini osebujnim njihov “Stratocaster”. Prema Richardu Smithu, “Stratocaster” je pravi primjer američkog sna. "Izvozimo ih više od kompjutera, automobila ili Colta 45", kaže on.