Umjereno uzimanje crne čokolade dobro je za srce, saopštili su predstavnici jedne njemačke osiguravajuće kompanije, navodeći rezultate istraživanja koje su proveli grčki naučnici.
Istraživanje je pokazalo da antioksidanti prisutni u kakao prahu utječu na smanjenje rizika od bolesti srca, saopštila je njemačka kompanija DAK, koja se bavi zdravstvenim osiguranjem, a prenijela agencija DPA.
Predstavnici kompanije, ipak, ističu da pretjerano uzimanje čokolade može dovesti do gojaznosti, a samim tim i do povećanog rizika od srčanih oboljenja.
Veliki broj naučnika koji se bave ovim pitanjem vjeruje da su kakao i čokoladni proizvodi bogati antioksidantom flavanolom, prirodnom supstancom koja se, pored kakao praha, može naći i u čaju i crnom vinu.
Kako se navodi u članku objavljenom u Britanskom časopisu za kardiologiju, istraživanja su pokazala pozitivan učinak flavanola na kardiovaskularni sistem.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike