lifestyle
0

Crna čokolada dobra za srce

NINA
Umjereno uzimanje crne čokolade dobro je za srce, saopštili su predstavnici jedne njemačke osiguravajuće kompanije, navodeći rezultate istraživanja koje su proveli grčki naučnici.

Istraživanje je pokazalo da antioksidanti prisutni u kakao prahu utječu na smanjenje rizika od bolesti srca, saopštila je njemačka kompanija DAK, koja se bavi zdravstvenim osiguranjem, a prenijela agencija DPA.

Predstavnici kompanije, ipak, ističu da pretjerano uzimanje čokolade može dovesti do gojaznosti, a samim tim i do povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Veliki broj naučnika koji se bave ovim pitanjem vjeruje da su kakao i čokoladni proizvodi bogati antioksidantom flavanolom, prirodnom supstancom koja se, pored kakao praha, može naći i u čaju i crnom vinu.

Kako se navodi u članku objavljenom u Britanskom časopisu za kardiologiju, istraživanja su pokazala pozitivan učinak flavanola na kardiovaskularni sistem.