lifestyle
0

Clintonovi prošle godine zaradili više od šest miliona dolara

NINA
Bill i Hillary Clinton zaradili su prošle godine više od šest miliona dolara na ime autorskih prava i honorara za konferencije i govore, navedeno je u dokumentu koji je u utorak objavio američki Kongres.

Bivši američki predsjednik, koji je napustio Bijelu kuću u januaru 2001. nakon dva četverogodišnja mandata, dobio je 4,3 miliiona dolara za seriju od 25 govora, čija se cijena kretala između 125.000 i 500.000 dolara, precizirano je u dokumentu u kojem je navedeno imovinsko stanje kongresmena.

Njegova supruga Hillary, senatorica države New York, zaradila je 2,3 miliona dolara na ime autorskih prava za autobiografsku knjigu "Živjeti historiju" (Living history), koja je prodana u više od tri miliiona primjeraka u svijetu, prenijela je agencija AFP.

U dokumentu nisu navedena njena primanja u svojstvu senatorice. Plaća američkih senatora iznosi oko 150.000 dolara godišnje. Dokument ne spominje ni avans od 10 miliona dolara koji je bivši američki predsjednik primio za memoare čija će prodaja početi 22. juna.