lifestyle
0

Čitava Moskva praznična pozornica

FENA
Glavni grad Rusije, Moskva, obilježava danas 860. godišnjicu od osnivanja i tokom naredna dva dana čitava ruska prijestonica bit će pretvorena u jednu veliku prazničnu pozornicu.

Gradske vlasti očekuju da će na više od 5.000 kulturnih i sportskih manifestacija učestvovati najmanje 3,5 miliona ljudi.

Po tradiciji početak praznika obilježava polaganje vijenca na Spomenik neznanom junaku kod Kremlja i obelisku Moskva-grad heroj, a praznovanje će biti nastavljeno na gradskim trgovima i u parkovima uz učešće mnogobrojnih umjetnika.

Najreprezentativniji će, svakako, biti večerašnji dvosatni koncert na Crvenom trgu, koji su violinisti posvetili i 225. godišnjici rođenja Nikole Paganinija. Na centralnom trgu posjetioci će moći da slušaju zvijezde Joshua Bella, Maksima Vengerova, Hillary Han, Pinhasa Cukermana, Ninu Kotovu, a nastupit će i Državni akademski Veliki simfonijski orkestar "Čajkovski".

U podnožju Hrama Hrista Spasitelja priređen je književno-muzički program uz učešće hora Danilovskog manastira, simfonijskog orkesta "Rusija" i moskovskih glumaca.

Kod Moskovskog konzervatorija bit će održan festival "Muzička četvrt", a u prostoru Novog Manježa izložbu su upriličili muzeji Moskve, Vologde i Velikog Ustjuga, tri grada koja istovremeno obilježavaju 860. godišnjicu.

Zvijezde ruske estradne scene nastupat će na Pozorišnom trgu kod Boljšog teatra, na trgu Lubjanka, Tverskom i trgu Puškina.

I gradski parkovi pripremili su sopstvene praznične programe sa festivalima, izložbama i šou-programima, a danas će biti svečano otvoren restauritani muzej-dvorac Caricino, jedne od glavnih znamenitosti Moskve.

Moskva se prvi put spominje u Ipatjevskom ljetopisu 1147. godine, kao pogranični punkt kod Rostovsko-suzdaljske i Černigovske kneževine, u kojem je opisan susret suzdaljskog kneza i osnivača Moskve Jurija Dolgorukog i novgorodsko-severskog kneza Svjatoslava Oljgoviča.

Na svečanost obilježavanja Dana Moskve stiglo je približno 40 delegacija iz 26 zemalja svijeta, a red i mir će osiguravati više od 20.000 policajaca.