lifestyle
0

Cirque du Soleil krenuo na turneju sa novim projektom

Sarajevo-x.com
Početkom aprila ove godine na konferenciji za medije iz cijelog svijeta, prenošenoj uživo na webu, Cirque du Soleil su najavili svoj novi projekt.

Ovaj svjetski poznati ansambl kreće na turneju sa novom verzijom vrlo uspješne predstave "Corteo". Prvi nastup održan je 25. aprila u New Yorku, a muzički kritičari su predstavu jednoglasno proglasili "superiornom". "Corteo" je naziv koji potječe od talijanske riječi "cortege", a koja u prevodu označava radosnu paradu sa klovnom na čelu.

Mješavina stilova - koja uključuje elemente klasike, rocka, urbane muzike i tanga, ritamsku podlogu poteklu iz dance muzike, neobične elektronske zvukove, te mnoge utjecaje svjetske muzičke baštine, uz prilično provokativne tekstove - na novoj turneji bit će znatno poboljšana i u određenoj mjeri progresivna u odnosu na dosadašnju koncepciju rada Cirque du Soleil.

Predstava je spoj strastvenih glumačkih izvedbi i impresivnih nastupa vrhunskih akrobata, što publiku odvodi u teatarski svijet mašte, komedije, zabave i mistike, u kojoj iluzija izaziva predvidljivu stvarnost.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Cirque du Soleil su od svog početka 1984. do sada, osvojili veliki broj prestižnih nagrada: Emmy, Drama Desk, Bambi, ACE Award, Gemeaux, Felix i Rose d'Or de Montreux.

Ukupni broj zaposlenih u Cirque du Soleil - članovi i vanjski saradnici - trenutno iznosi 2.400, što ih svrstava među najveće projekte tog tipa.