lifestyle
22

Četvrtina osoba starijih od 60 godina su nezadovoljne zbog nedostatka seksa

Klix.ba
Nedostatak seksualnog života jedan je od glavnih uzroka osjećaja nezadovoljstva kod osoba starijih od 60 godina, tvrdi se u novom istraživanju.

Anketa koju je uradila britanska fondacija Homkewise otkrila je kako je najčešći problem taj što izgube partnera. Zabrinjavajuće je da 10 posto penzionisanih osoba osjeća nezadovoljstvo svojim životom.

Od ispitanika je zatraženo da izaberu jedan do razloga za svoju nesreću sa liste čestih problema. Finansijski problemi su na prvom mjestu i većina ih se žali kako nisu dobro ili kako nemaju dovoljno novca.

Ovo je potvrdilo istraživanje iz 2014. godine gdje je utvrđeno da su finansijske brige najveći uzrok anksioznosti za sve dobne grupe.

Na drugom mjestu je usamljenost, a na trećem osjećaj izolacije jer njihova porodica ne živi blizu. Među uzrocima osjećaja nezadovoljstva je i nemogućnost odlaska na odmor, ali na četvrtom mjestu je nedostatak seksa.

To je mnogo veće od osjećaja tuge koju osjećaju zbog gubitka partnera (smrtni slučaj) ili nemogućnosti kretanja, što je pogodilo 12 posto ispitanika. Ovi rezultati kontradiktorni su s uvjerenjem da seks prestaje biti bitan u određenom dobu.

"Kako ljudi žive duže oni žele biti aktivni te nastaviti sa svojim seksualnim životom, kupiti savršen dom i ići na praznike. Na penzionisanje se više ne gleda kao na odbrojavanje dana do kraja života već kao na novo poglavlje", rekao je Mark Neal, direktor Homewisea.

Uprkos svemu, blizu 70 posto ispitanika je reklo da se osjeća zadovoljno svojim životom.

"Porodica i mjesto gdje živite su glavni razlozi za sretan život kod penzionisanih osoba i zanimljivo je da nije sve o novcu kada je u pitanju sreća", dodao je Neal.