lifestyle
0

Čaša pive za dug život

NINA
Herman Derneman (111), penzionisani elektroinženjer iz Njemačke, za koga se vjeruje da je najstariji čovjek na svijetu, svaki dan popije po čašu crne pive, izjavio je u nedjelju njegov zet Bernt Klein, a prenijela agencija DPA.

Klein, koji je oženjen Hermanovom kćerkom Ritom, kaže za svog punca da je iznimno zainteresovan za sve šta se događa u porodičnoj kući kao i da ne propušta da dnevno popije čašu svog omiljenog crnog piva.

Dernemann je trenutno najstariji čovjek na svijetu, a titulu je preuzeo od Amerikanca Fredda Hailea, koji je preminuo u petak u 113. godini.

Prema podcima grupe istraživača za gerontologiju iz Los Angelesa, na njihovoj listi osoba starijih od 110 godina, tzv. "superstogodišnjaka", nalazi se 26 žena starijih od Dernemanna. Istraživači naglašavaju da je listom obuhvaćeno svega 15 posto te populacije i da je ona daleko od konačne.

Oni predviđaju da se stvaran broj "superstogodišnjaka" kreće između 300 i 450, a na svom siteu www.grg.org navode imena 61 osobe za koje postoje službeni podatci.