lifestyle
18

Business Insider o napuštenim olimpijskim građevinama u Sarajevu

Klix.ba
Business Insider (BI) napisao je tekst i napuštenim Olimpijskim prostorima širom svijeta i objavio fotografije kako izgledaju danas. Među njih je uvrstio i Sarajevo, odnosno bob stazu na Trebeviću i skakonicice na Igmanu koji propadaju godinama.

"Gradovi širom svijeta počinju postavljati pitanje koliko je isplativo biti domaćim Olimpijskih igara. Većina gradova jednostavno nema potrebnu infrastrukturu koja bi opskrbila potrebnim atlete, trenere, fanove i medije", piše BI.

U tekstu ističu kako se ulože milijarde koje se ne vrate, a veliki dio objekata koji su posebno izgrađeni za taj događaja prestane se upotrebljavati.

"U najgorim scenarijima za gradove domaćine, olimpijski prostori se ne koriste nakon igara i postanu bijeli slon-potpuno uzaludno trošenje novca i prostora. Vidjeli smo to na brojnim olimpijskim gradovima širom svijeta, ali razlozi za to su različiti. Tako je Sarajevo doživjelo jezivi rat koji je uništio objekte napravljene za ZOI 1984", navodi novinar Business Insidera.

U tekstu se navodi kako je bob staza tokom rata pretvorena u topničku utvrdu, a kako je danas prekrivena grafitima i da se koristi za biciklističke utrke povremeno.

"Skakaonice na planini Igman su napuštene i pune krhotina, a sjedišta prekrivena travom", navodi se u tekstu.