lifestyle
0

Brzoplete odluke ponekad su i najbolje

Sarajevo-x.com
Oslanjanje na vlastite instinkte može pomoći u donošenju boljih odluka, za razliku od dubokog razmišljanja, zaključili su britanski naučnici.

Studija, koju su sproveli istraživači Univerziteta u Londonu, je otkrila kako je podsvjesno brzo odlučivanje mnogo pouzdanije u određenim okolnostima, u poređenju sa upotrebom racionalnih kognitivnih procesa.

Učesnici studije su zadane kompjuterske zadatke bolje uradili kada su imali manje vremena za donošenje odluka.

Naime, deset dobrovoljaca je moralo gledati u kompjuterski monitor koji je bio preplavljen sa 650 identičnih simbola, uključujući i jedan rotirajući simbol.

Zatim su morali odgovoriti na pitanje na kojoj strani monitora su primijetili rotirajući simbol.

Subjekti su dali 95% tačnih odgovora, kada su imali samo djelić sekunde da pogledaju u ekran.

"Svi očekujemo da ljudi donose prave odluke, kada imaju više vremena za razmišljanje. Međutim ovaj eksperiment je otkrio obrnute rezultate.", izjavio je dr. Zaophing, koji je učestvovao u studiji.

Istraživači su izjavili kako su u njihovom eksperimentu instinktivne odluke većinom bile ispravne, jer je u podsvijesti ljudski mozak prepoznao da je rotirajući simbol drugačiji od originala. U svjesnom stanju, mozak identificira dva objekta kao identična, iako su različito orijentisana.

Dr. Zaophing je još dodao: "Najbitnije je znati kada se trebamo osloniti na unutarnji instinkt, jer su efekti pozitivni samo u pojedinim situacijama."