lifestyle
0

Britanska kraljica Elizabeta kao ikona 21. stoljeća

Sarajevo-x.com
Chris Levine, autor čuvenog holografskog portreta britanske kraljice Elizabeta iz 2004. godine ponovo će predstaviti seriju slika, odabranih iz ukupne kolekcije od 8,000, objavio je Reuters.

Ovaj put je Levine, koji sebe naziva umjetnikom svjetla, manipulirao slikama kako bi za britansku monarhinju učinio ono što je Andy Warhol učinio za Marilyn Monroe.

“Naglasak je na modernosti. Ja stavljam kraljicu u pop kulturu”, Levine je izjavio za Reuters dok je stavljao slike na zid i pripremao lasersko svjetlo.

Među slikama, koje će biti izložene javnosti u petak, nalaze se i jedna sa izbrisanim kraljičinim licem, druga pokazuje njenu glavu otpozada, a na trećoj se vidi lice kraljice sa zatvorenim očima.

Levine je rekao da je sam inspirisan djelom Warhola, čiji portreti su Marilyn Monroe načinili ikonom 20. stoljeća.

“Ja želi da učinim isto za kraljicu, u 21. stoljeću “, objasnio je umjetnik. Dodao je i da su ove slike rađene sa stvarnom naklonošću te da mu nije bila namjera da iskaže bilo kakvo nepoštivanje.

“Prikazivanje pozadine njene glave znači da je ona ispred nas, da nas vodi”, izjavio je Levine. Uz to je naglasio da je kraljica vidjela neke od slika i da je pokazala entuzijazam.

Glasnogovornik Buckinghamske palače je rekao da kraljica zna za izložbu, ali je ne bi komentirala.

“Mi ostavljamo publici i ostalima da ponude svoja viđenja”, glasnogovornik je zaključio.

Izložba pod nazivom “Lightness of Being” otvorena je u umjetničkoj galeriji StolenSpace u Londonu do 23. marta ove godine.