lifestyle
0

Britanka rodila jednojajčane trojke

FENA
Jedna Britanka je u ponedjeljak rodila u Austriji jednojajčane trojke (prave blizance) što je rijedak slučaj i događa se samo jedan na 200 miliona poroda, izjavio je u srijedu njen ljekar.

Tri djevojčice, Amy, Kim i Zoe, od kojih svaka teži 1.500 grama, rođene su u 33. sedmici trudnoće njihove 25-godišnje majke.

Doktor Peter Schwarzler (Švarcler), šef Odjela za porodiljstvo u bolnici u Feldkirchu (Feldkirh), u zapadnoj Austriji, izjavio je da je vjerovatnost da se rode jednojajčane trojke nakon prirodne trudnoće (a ne nakon vještačke oplodnje) jedan naprama 200 miliona poroda.

Takve trojke uglavnom umiru na početku trudnoće.

"Postigli smo cilj, tri bebe su žive", izjavio je Dr. Schwarzler dodavši da je 33. sedmica trudnoće "idealna" za takav porod jer se rizik za probleme koji dovode do smrti fetusa poslije povećava na "dramatičan način", kazao je ljekar.

Majku ćemo zadržati u bolnici tri sedmice, dodao je on.

Bebe se sada nalaze na odjelu za intenzivnu njegu bolnice u Feldkirchu, gdje će ostati dvije do tri sedmice, kako bi se izbjegla svaka komplikacija, izjavio je ljekar.

Bolnica je obećala da će bebe pokazati fotoreporterima, ako budu dobro. Za sada, njihov identitet i identitet majke ostat će u tajnosti.