lifestyle
0

Britanac pliva oko svijeta

Klix.ba
Robert Garside
Robert Garside
Britanac koji je već pretrčao preko šest kontinenata sada planira preplivati 25.000 milja preko svih svjetskih okeana i mora, za šta će mu biti potrebno čak šest godina.

Robert Garside pretrčao je impresivnih 35.000 milja u preko pedeset pari tena tokom svoje avanture koja je okončana ovog ljeta.

Ovaj 36-godišnjak je u petak otkrio da će svoj plivački poduhvat započeti u Grčkoj u junu sljedeće godine. On planira spavati u jajastoj kapsuli od karbonskih vlakana, koja će biti zavezana za negovu nogu dok bude plivao.

Ovaj student psihologije je izjavio: “Potpuno sam ozbiljan u vezi ovoga,” te je dodao, “Kada sam se vratio sa prošlog poduhvata Tom Hanks mi je prišao i rekao da sam ga inspirisao. To je bilo lijepo.”

Garside je izjavio da će pohoditi Mediteran, Atlantik, Pacifik i Indijske Okeane kao i brojna mora i otoke na koje će nailaziti tokom poduhvata. Većinu vremena on će biti bliže obalama, te će mora i okeane prelaziti najkraćim mogućim rutama.

Planira početi blizu Atene i to 1. juna, te se zaputiti u Maroko prije nego krene južno uz zapadne obale Afrike.

Nakon toga planira preći Atlantik do Brazila, da bi onda nastavio plivati uz obalu Južne Amerike do Panamskog Kanala. Zadnja etapa putovanja će se pružati preko ekvatora do Crvenog Mora i onda dolazi povratak u Mediteran.

Cijelim putem će ga pratiti sateliti, te se nada da će mu obalne straže i ostali brodovi koliko toliko pomoći sa hranom. On će uz sebe imati plivačko odijelo, mobitel, ronilačke naočale i navigacionu opremu. Prema trenutnim planovima Robert će plivati oko šest do sedam sati dnevno.

Također je rekao da će kao i na prvom putovanju naviše problema imati sa izolacijom, vremenom i politikom određenih zemalja.