Nakon 500 godina kopanja
0

Bolivijskoj planini srebra prijeti urušavanje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pet stotina godina eksploatacije bolivijske planine srebra moglo bi imati teške posljedice. Najveća svjetska riznica ove rude istovremeno je i historijska destinacija, a prema upozorenjima bolivijskih zvaničnika, ovo mjesto se nalazi u kritičnom stanju i moglo bi se urušiti.

Predsjednik organizacije koja se bori za provedbu održivih postupaka u rudarstvu upozorio je da planina polako tone.

Potosi je nekada bio najbogatiji južnoamerički grad, upravo zahvaljujući rudnicima srebra u planinama iznad grada. Ipak, danas su tuneli tih rudnika veoma opasni za rudare zbog česte pojave klizišta uzrokovane prokopavanjem oko 90 km tunela unutar Cerro Rico ili "bogatog brda".

Oko 12.000 radnika, među kojima su i djeca iz siromašnih porodica, svakog dana uđu u rudnik kako bi zaradili po jedan dolar.

Količina srebra, koja je nekada ovdje postojala bila je, kako se govorilo, dovoljna da se izgradi srebrni most od Bolivije do Španije.

Svakog dana odavde se izveze oko 4.300 tona zemlje i vrijednih minerala. Nakon pet stoljeća neprestanih iskopavanja, sada se tu nalazi široka mreža tunela koja povezuje 619 otvorenih jama, od kojih je 120 u upotrebi.

Klizišta, urušavanja tunela, padanje stijena i nepredvidivo otpuštanje otrovnih gasova početkom 2009. godine odnijelo je živote 20 rudara. Prošlog utorka jedan 17-godišnjak je preminuo nakon udisanja smrtonosne doze karbon monoksida.

Rudarska zadruga Fedecomin od vlade traži bolje uslove za rad. S tim ciljem u augustu su 19 dana bili u štrajku. Apeluju i na prolazak načina da se spasi planina Cerro Rico.

Ljuti su i na predsjednika Bolivije Evu Moralesa što je brzo reagovao i herojski dočekao Carlosa Mamanija, 23-godišnjeg Bolivijca koji je sa 32 Čileanca bio zarobljen u rudniku San Jose u pustinji Atacama.

"Ono što nas muči je što predsjednik odmah reaguje kako bi se uključio u čileansku sagu, a kad se takva nesreća dogodi u Potosiju ili bilo gdje u Boliviji, kad urušavanje dovede do tragičnog ishoda, Moralesa nigdje nema", kaže predsjednik Fedecomina Julio Quinones.

Rudarstvo Boliviji donosi milijarde dolara prihoda, a uprkos višestoljetnom kopanju ruda, vlasti procjenjuju da ovdje i dalje ima mnogo zakopanog bogatstva.

Govoreći o planini srebra, sekretar rudnika Arnulfo Gutierrez za AFP kaže da se kopa na osmom nivou rudnika, a da ima još deset nivoa sa vrijednim mineralima.

"Planina je ogromna, a njeno bogatstvo neprocjenjivo", kazao je on.