lifestyle
0

Bob Hope proslavio stoti rođendan

Klix.ba
Bob Hope
Bob Hope
Slavni američki komičar i zabavljač Bob Hope proslavio je svoj stoti rođendan. Čestitke su mu pristizale posljednjih dana od hiljada građana, ali i od onih koji su bili i ostali njegova najzahvalnija publika - vojni veterani.

Od Drugog svjetskog rata, preko Koreje i Vijetnama, pa sve do Zaljevskog rata, 1991. godine, Bob Hope je zabavljao američke vojnike na ratištima, donoseći im razonodu, utjehu i vezu s dalekim domom. Agencija Associated Press procjenjuje da je nastupio pred više od deset milijuna pripadnika američke vojske. U znak zahvalnosti, proglašen je počasnim veteranom američkih oružanih snaga - i do danas on je jedini civil s tim imenovanjem.

Grad Los Angeles mu je povodom stotog rođendana poklonio čitav jedan trg. Na imenovanju trga, okupile su se hiljade njegovih štovalaca, od kojih ga mnogi nisu nikada niti vidjeli uživo, nego su njegove šale desetljećima pratili preko televizije.

Televizijska karijera Boba Hopea uključuje i dugogodišnje vođenje dodjele Oskara, koje je kroz par generacija praktički doslovce bilo poistovjećeno s njegovim likom.