lifestyle
0

Blogger.ba: Kreirano preko 1.500 blogova

Sarajevo-X
Na prvom bosanskohercegovačkom blog alatu <a href="http://www.blogger.ba/" target="_blank">Blogger.ba</a> za dva i pol mjeseca postojanja kreirano je više od 1.500 blogova. Blogger.ba dnevno posjeti preko 3.000 posjetitelja iz BiH i dijaspore.

Do sada je kreirano mnoštvo zanimljivih i uspješnih blogova, a također i onih manje uspješnih. Iako je veliki broj blogova neaktivan ili su samo kreirani da bi korisnici probali kako to sve funkcionise, što je sasvim normalna pojava kod ovakvih alata, Blogger.ba zajednica okuplja mnoštvo zaista kvalitetnih blogova.

Kako svakim danom raste broj blogova tako i iz dana u dan raste i posjećenost prvog bh. blog alata kojeg u posljednje vrijeme svaki dan posjeti preko 3.000 različitih ljudi.

Ovi podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina, bar što se tiče bloganja, ne zaostaje za ostatkom svijeta u kojem u posljednje vrijeme mnoge velike kompanije pokreću blog alate ili kupuju postojeće koji su zabilježili značajan uspijeh.

Tako je Microsoft, najveća softwareska kompanija na svijetu, tek 2. decembra protekle godine pokrenula svoj blog servis - Spaces. Doduše, Spaces su još uvijek, iako funkcionalni, u beta verziji razvoja, a nalaze se na adresi spaces.msn.com.

Ask Jeeves je upravo nedavno kupio i Bloglines.com, privatni blog alat kojeg ljudi iz te kompanije planiraju dodatno unaprijediti i razviti poseban search engine za pretragu blogova.

Svakako treba podsjetiti da je i veliki Google kako bi pratio trend u IT industriji kupio od kompanije Pyra Labs Blogger.com alat u februaru 2003. godine. Blogger.com je je utrostručio broj korisnika od kada ga je Google kupio, a tada je imao oko milion korisnika.

Da bi se suprostavila pomenutim velikanima, i kompanija Six Apart, koja je vlasnik Livejournal.com nedavno je kupila privatnu kompaniju Danga Interactive i njen blog alat. LiveJournal trenutno okuplja oko 6,5 miliona bloggera.