lifestyle
5

Blještava svjetla i glasna muzika tjeraju ljude da više rizikuju u kockanju

Klix.ba
Las Vegas
Las Vegas
Blještava svjetla i glasna muzika učinili su Las Vegas popularnom i kultnom destinacijom za turiste i kockare. No, upravo ove dvije karakteristike tjeraju ljude da više rizikuju i kockaju.

Istraživači sa Univerziteta British Columbia napravili su laboratorijski kazino za pacove kako bi bolje istražili utjecaj svjetala i muzike na rizično ponašanje. U njemu su pacovi imali priliku da biraju između četiri opcije s različitim nivoima nagrade i kazne. Pobjednici su nagrađivani šećerom, dok su gubitnici slani u "kutiju grijeha".

Pametni pacovi brzo su naučili da visokorizične opcije koje donose velike nagrade nisu najbolja strategija, te su išli manje rizičnim putem do cilja. No, kada su dodani svjetla i muzika u igru, pacovi su "išli na sve ili ništa", odnosno sva 32 pacova izabrala su najrizičnije opcije.

Kockari se tipično upuštaju u rizično ponašanje kada percipiraju da bi mogli ostvariti veliku pobjedu, a blještava svjetla i glasna muzika podupiru to ponašanje jer mozak bude "zaslijepljen". Istraživači su zaključili da je za ovo odgovoran dopamin, neurotransmiter u mozgu koji je sličan adrenalinu. Kada su pacovima dali lijekove koje blokiraju ovaj receptor, pacovi su se prestali ponašati rizično, no čim su se svjetla i muzika upalili, lijekovi nisu imali efekta.

"Dodajući zvuk i svjetlo u kockarsku igru, kreirali smo bolji model za proučavanje ovisnosti od kockanja i nadamo se da će nas dovesti do novih otkrića u poremećaju vezanim za kockanje", rekla je psihologinja Catherine Winstanley, autorica studije.