lifestyle
0

Blair više voli talijanski kristal nego francuska vina

FENA
Rizikujući da uvrijedi strane goste, britanski premijer Tony Blair objavio je u ponedjeljak listu službenih poklona dobijenih u posljednjih godinu dana i naveo da je u skladu s "propisima o privilegijama" od 17 zadržao samo tri, opredjeljujući se naprimjer za jednu vazu od talijanskog kristala.

Odgovarajući na pitanje jednog poslanika, britanski premijer je kazao da je u posljednjih godinu dana dobio 17 poklona i da je zadržao samo tri nakon što ih je otkupio vlastitim novcem, javile su agencije.

Britanski "propisi o privilegijama" koji reguliraju osjetljivo pitanje službenih poklona zabranjuju naime članovima vlade da zadrže poklone skuplje od 140 funti (205 eura). Poklone čija vrijednost prevazilazi tu sumu moraju vratiti administraciji ili ih otkupiti.

Blair je tako potrošio 150 funti da bi mogao zadržati kristalnu vazu poklon talijanske vlade, 200 funti na komemorativne ruske novčiće i 300 funti na graviru, poklon Organizacijskog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Premijer međutim nije želio zavući ruku u džep za nekoliko boca vina, poklon Francuske, niti za tepihe, poklone Indije, Katara, Afganistana i Pakistana.

Pravilnik je fleksibilniji kada je riječ o poslanicima koji mogu da zadrže poklone vrijednosti do 550 funti i potpuno neskrupulozan kada su u pitanju lordovi koji mogu zadržati sve do 1.000 funti (1.500 eura).