lifestyle
20

Bin Laden, Tom i Robocop: Imena koja su zabranjena u pojedinim državama

Klix.ba
Sudija u francuskom gradu Valenciennesu kazao je jednom paru kako svojoj kćerki ne mogu dati ime Nutella jer je to "tržišni naziv koji je rasprostranjen". Ovo je samo jedan od primjera imena koja su u pojedinim državama zabranjena.

Mafia No Fear, Novi Zeland

Matični ured Novog Zelanda objavio je 2013. godine listu imena koja su zabranjena. Među njima su Majesty (visočanstvo), Queen Victoria (Kraljica Victoria), Lucifer i Mafia No Fear (Mafija nema straha). Jedno dijete je trebalo dobiti ime Anal prije nego je Ured za međunarodne odnose to zabranio. Među zabranjenim imenima su i 4Real i V8. Sud je naredio i roditeljima devetogodišnje djevojčice da joj promijene ime "Talula Does The Hula From Hawaii" (Talula pleše hula ples sa Havaja).

Blaer, Island

Petnaestogodišnjoj Blaer Bjarkardottir rečeno je kako ne može više koristiti svoje ime jer ga nema u Registru ličnih imena Islanda. U njemu se nalazi 1.712 muških i 1.853 ženska imena. Djevojka se žalila i sud je uvažio žalbu te je ime ipak zadržala.

Bjorn, Norveška

Ime Bjorn je postalo popularno nakon pojavljivanja grupe ABBA. Ova riječ znači medvjed i rasprostranjeno je među Norvežanima. No, zbog povezanosti sa životinjom smješteno je na listu zabranjenih imena. Zabrana je ukinuta nakon protesta građana.

Superman, Venezuela

Predstavnički dom Venezuele donio je 2007. godine zakon kojim zabranjuje imena koja djecu izlažu podrugivanju, koja su ekstravagantna ili teška za izgovor, nakon što su provjerili matične knjige i utvrdili kako se dvije osobe zovu Superman.

Anus, Danska

Danska je među brojnim zemljama koje su napravile listu imena koje roditelji mogu probrati. Ima ih 7.000. No, zabranjena su imena Anus i Monkey.

Saddam Hussein, Brazil

Ukoliko se planirate preseliti u Brazil i započeti svoj život s nekim od 204 miliona stanovnika, morate dobro razmisliti o imenu. Ono koje nikako ne dolazi u obzir je Saddam Hussein.

Robocop, Mexico

Meksička država Sonora napravila je listu zabranjenih imena tek prošle godine. Među njima su Robocop, Scrotum, Terminator, Burger King i Virgin. Iako Njemačka nikada nije zabranila roditeljima da svojoj djeci daju ime po nacističkom lideru, Hitler je zabranjeno ime u Sonori.

Osama bin Laden, Njemačka

Turski par koji živi u Njemačkoj pokušao je 2002. godine registrovati svoje dijete pod imenom vođe Al Kaide, Osama bin Laden. Sud se vodio zakonom u kojem se ističe da ime djeteta ne smije ismijavati dijete niti biti uvredljivo.

Tom, Portugal

Ova država zabranila je srednje ime Tom i svi oni koji su ga imali morali su ga izbrisati ili promijeniti.

Megane Renaud, Francuska

Jednom bračnom paru je rečeno kako ne mogu svojoj kćerki dati ime Megane Renaud, jer je previše slično automobilu Renault Megane.