lifestyle
0

Berlin: Crkve traže neradnu nedjelju

FENA
Dvije najveće njemačke crkve, katolička i protestantska, razmatraju mogućnost pokretanja tužbe pred njemačkim Ustavnim sudom zbog nepoštivanja Ustavom zajamčenog prava na neradnu nedjelju, javljaju njemačke agencije u srijedu.

"Nova pravila o radu trgovina nedjeljom nisu u skladu s posebnom zaštitom nedjelja i praznika kako to iz dobrih razloga stoji u Ustavu", smatra biskup Wolfgang Huber, predsjednik vijeća Njemačke evengeličke crkve.

"Nedjelja je dragocjeno kulturno dobro i dan odmora, molitve i posebno dan okretanja obitelji", izjavio je Huber u razgovoru za novinsku agenciju AP Deutschland.

I predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehmann smatra da se novim pravilnicima o radnom vremenu trgovina, posebno u saveznim pokrajinama Berlin, Brandenburg i Saska-Anhalt, krši stoljetna tradicija slobodne nedjelje.

"Mi se olako odričemo hiljadugodišnje tradicije i dužnost je Crkve da na te negativne procese reagira", smatra Lehmann. On se u razgovoru za agenciju AP posebno okomio na konzervativne stranke koje u velikoj mjeri podržavaju ukidanje nedjelje kao dana za odmor.

"Apsurdno je da se konzervativne skupine i stranke koje po svojim statutima štite kršćanske vrijednosti u velikoj mjeri zauzimaju za uništavanje nedjelje kao neradnog dana", zaključio je Lehmann.

Nekoliko saveznih pokrajina, prenosi Hina, u čemu prednjači Berlin, ukinulo je nedavno ograničenje radnog vremena trgovina od ponedjeljka do subote s time da je još uvijek važeća zabrana rada nedjeljom mnogobrojnim iznimkama gotovo ukinuta.