lifestyle
0

Beograd: Bojom na sliku zbog "vrijeđanja javnog morala"

FENA
U Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojoj je u toku izložba "Carstvo" Jelene Šalinić, u ponedjeljak se dogodio incident kada je jedan posjetilac prosuo boju preko izložene slike.

Kako je Tanjug saznao od kustosice galerije Tatjane Nikolić, nepoznati muškarac je prošle sedmice najprije "upozorio" da se uklone slike jer vrijeđaju javni moral pošto je na nekima naslikan muški spolni organ.

Isti posjetilac se vratio prije nekoliko dana ponovo insistirajući na uklanjanju slika, da bi u ponedjeljak izlio kantu boje na jednu od slika.

Umjetnica, koja živi u Kraljevu, već je obaviještena o incidentu i zatražila je da se privremeno skloni dio instalacije čiji je sastavni dio slika na kojoj je također prikazan falus.

Kustosica Nikolić je ocijenila da je taj vandalski čin primjer licemjerja i lažnog morala, jer su slike umjetnice "oda životu i nemaju nikakvih erotskih konotacija".

Ona je ukazala da su viđene mnogo provokativnije slike od ovih, kao i da se maloljetnicima omogućava da gledaju pornografske filmove na TV, a na svakom koraku se sreću s prizorima nasilja koje je mnogo pogubnije od umetničkim jezikom prikazanog falusa".

Policija je izvršila uviđaj, a za sada nema informacija da li je identifikovan i uhapšen počinilac.