Putovanja
0

Beč je grad s najboljim kvalitetom života na svijetu, Sarajevo na 158. mjestu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Beč je sedmi put zaredom proglašen gradom s najboljim kvalitetom života na svijetu, a na posljednjem mjestu nalazi se Bagdad. Sarajevo je na 158. mjestu.

Glavni grad Austrije se nalazi na vrhu liste, dok London, Pariz i New York nisu ni među 35, pokazali su podaci međunarodnog istraživanja kvaliteta života.

Gradovi u kojim se govori njemačkim jezikom dominiraju na listi, a Beču su se pridružili Cirih, Minhen, Düsseldorf i Frankfurt u top 7. Pariz je pao za 10 mjesta i sada se nalazi na 37. poziciji, dok je London na 39. mjestu. Engleska metropola se na ovom mjestu nalazi zbog osjetljivosti na terorističke napade.

Istraživanje je obuhvatilo socijalne i ekonomske uvjete, zdravlje, obrazovanje, stanovanje i okolinu.

Tridesetdvogodišnja Helena Hartlauer iz Beča je izjavila da uopće nije iznenađena rezulttima istraživanja. Socijaldemokratska vlada mnogo investira, a Beč je jedan od najpristupačnijih među velikim gradovima kada je riječ o troškovima stanovanja.

"Živim u stanu od 100 kvadratnih metara, koji je od centra grada udaljen 20 minuta. Stanarinu plaćam 800 eura mjesečno", izjavila je Hartlaner.

Mjesečna stanarina u Londonu košta 2.566 eura, a u New Yorku još i više. Američki gradovi se na nalaze na zavidnim pozicijama na ovoj listi zbog loše sigurnosti i kriminala. Najbolje rangirani američki grad je San Francisco, koji se nalazi na 28. mjestu. Na 34. mjestu je Boston.

"Ne shvatamo koliko je Beč siguran dok ne odemo u inostranstvo. Imamo sjajan javni prevoz koji radi 24 sata dnevno, a jedna vožnja košta samo jedan euro", dodala je Hartlaner.

Prema podacima Svjetske banke, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Austriji je jedan od najviših u svijetu, malo iza SAD-a, a ispred Njemačke i Velike Britanije.

Nakon snižavanja cijena letova, Beč ima još više turista. Britanci dolaze i preko vikenda. Umjesto da posjete Barcelonu ili Berlin, odni dođu u Austriju, uživaju u gradu, planinama i skijanju.

Sarajevo je na 158. mjestu, Beograd na 141., a Zagreb na 98. mjestu.