Žele više djece
0

Žene s nježnijim crtama lica imaju izraženiji majčinski instinkt

Sarajevo-x.com
Žene koje imaju nježnije crte lica će najvjerovatnije željeti više djece, pokazuje novo istraživanje.

Studija sugerira da bi muškarci koji žele biti očevi trebali tražiti žene sa malim i uskim nosem, velikim očima i punim usnama jer su to obilježja koja garantiraju plodnost, tvrde naučnici s univerziteta St. Andrews. Takve žene će najvejrovatnije željeti bar četvero djece.

Naučnici svoja otkrića objašnjavaju povišenim nivoom estrogena koje te žene imaju. Žene koje imaju visok nivo estrogena u prosjeku žele oko četvero djece, dok one s niskim nivoom žele samo jedno.

Povezanost nježnih crta lica i izraženog majčinskog instinkta jasno se vidi u primjeru glumice Angeline Jolie, koja ima šestero djece.

Istraživači su tražili od ispitanica da odgovore na pitanje koliko djece žele i kada ih žele dok su mjerili njihov nivo estrogena. "Što su više estrogena imale, to su više djece željele. Iznenadio nas je tako očigledan pokazatelj povezanosti hormona i želje za majčinstvom", kazala je autorica studije Miriam Law Smith.

Nivo estrogena u organizmu nije bio povezan s dobi u kojoj žena želi postati majka, ali naučnici vjeruju da je to zato što su studentice više usmjerene ka karijeri.